Denník N

Ani ruskí hekeri či trolovacie farmy. Americké voľby môže ohroziť prezident Trump

Donald Trump sa označil za víťaza ešte skôr, ako bol jasný výsledok. Foto - TASR/AP
Donald Trump sa označil za víťaza ešte skôr, ako bol jasný výsledok. Foto – TASR/AP

Kým svetové médiá zdôrazňujú, že víťaz ešte nie je známy, Trump sa už zaňho vyhlásil a spochybnil voľby. Experti hovoria o najhoršom scenári.

Žiadne kyberútoky či masívne trolovacie kampane na sociálnych sieťach zo zahraničia. Priebeh amerických volieb a demokraciu v Spojených štátoch môže tentoraz narušiť sám prezident Donald Trump.

Ten vyhlásil, že je víťaz, ešte pred tým, ako sa zrátali hlasy v kľúčových štátoch, a keď nebolo jasné, kto má väčšinu hlasov voliteľov. Navyše spochybnil sčítanie hlasov ničím nepotvrdeným obvinením z volebných podvodov.

O 2:25 ráno miestneho času vystúpil v Bielom dome, kde bez toho, aby to niečím podoprel, vyhlásil, že na výsledky sa čaká pre podvod. „Toto je podvod na americkom ľude,“ povedal bez toho, aby predložil nejaké dôkazy. „Je to pre našu krajinu hanba. Pripravovali sme sa na víťazstvo v týchto voľbách. Úprimne povedané, tieto voľby sme vyhrali.“

Aj ráno po voľbách sa však stále čakalo na výsledok a očakávalo sa, že určenie víťaza môže vzhľadom na tesné výsledky a obrovskú účasť v predčasnom hlasovaní trvať aj niekoľko dní.

Najhorší scenár

Nielen podľa jeho demokratického súpera Joea Bidena tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie