Denník N

Politikov ochránili pred odoberaním titulov. Po Kollárovom prípade je v novele poistka

Boris Kollár ukazuje novinárom výsledok z antiplagiátorskej kontroly svojej diplomovky. Aj jeho prípad ukázal, že kontrola je deravá. Foto - TASR
Boris Kollár ukazuje novinárom výsledok z antiplagiátorskej kontroly svojej diplomovky. Aj jeho prípad ukázal, že kontrola je deravá. Foto – TASR

Od budúceho roka budú môcť rektori odnímať pochybné tituly. Rektor, ktorý bude pri podvode s titulom, ako to bolo v prípade Borisa Kollára, má byť vylúčený z rozhodovania.

„Vyčistime všetko naraz – hoďme do spätnej kontroly všetky diplomovky… a zoberme tituly všetkým, ktorých diplomovky testom originality neprejdú. Keď to bude z celého Slovenska len Boris, bude len Boris. Keď státisíce ľudí, budú to státisíce ľudí,“ napísal 27. júna na sociálnej sieti predseda vlády Igor Matovič z OĽaNO, keď šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) čelil plagiátorskej kauze.

Z premiérovho sľubu nič nie je. Ani plagiátori v politike sa nemusia obávať, že by prišli o svoje pochybné tituly, ku ktorým sa medzičasom priradil aj Matovič, lebo sa ukázalo, že sa na Univerzite Komenského v Bratislave v roku 1998 stal magistrom vďaka odpísanej diplomovke.

Parlament dnes schválil novelu, ktorá umožní odoberať tituly len tým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie