Denník N

Pápež mlčí, to dôležité už povedal

Pápež František prichádza udeliť mimoriadne požehnanie urbi et orbi (mestu a svetu) za zastavenie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 na prázdne Námestie sv. Petra vo Vatikáne v piatok 27. marca 2020. Foto - TASR/AP
Pápež František prichádza udeliť mimoriadne požehnanie urbi et orbi (mestu a svetu) za zastavenie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 na prázdne Námestie sv. Petra vo Vatikáne v piatok 27. marca 2020. Foto – TASR/AP

Nechce eskalovať napätie a rozdeľovať cirkev. Skôr naznačuje, ako rozkazuje.

Trvalo desať dní, kým k pápežovým vyjadreniam o registrovaných partnerstvách zaujala postoj aj nejaká oficiálna inštitúcia Rímskej kúrie. Vatikánsky štátny sekretariát rozoslal pápežským nunciom (veľvyslancom) list, v ktorom sú citované pápežove výroky označené za vytrhnuté z kontextu. Dokument zároveň zdôrazňuje, že na oficiálnom odmietavom postoji cirkvi voči akýmkoľvek homosexuálnym zväzkom sa nič nemení.

Po tom, ako sme sa dozvedeli viac o vzniku filmu, v ktorom pápežove slová o homosexuáloch odzneli, môžeme povedať, že jeho autor Jevgenij Afinejevskij nehral s divákom úplne poctivú hru.

Pôvodne napríklad tvrdil, že pápežove slová pochádzajú z ich spoločného rozhovoru. Afinejevskij sa s pápežom skutočne rozprával, ale bez prítomnosti kamier. Vatikán mu však dovolil vstup do svojho mediálneho archívu, kde našiel nikdy neodvysielaný pápežov rozhovor pre mexickú televíziu z roku 2019. Z neho vystrihal pasáže do svojho dokumentu.

Napríklad slová o tom, že „homosexuáli majú právo na rodinu“, boli časťou odpovede na otázku, čo majú robiť veriaci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie