Denník N

Radikáli medzi nami

Ak by moslim hovoril to isté čo Milan Krajniak, mali by ste z neho strach.

Predstavte si moslima, ktorý by svojej viere uveril natoľko, až by sa niekomu, kto si z nej uťahuje, vyhrážal fyzickým násilím.

Predstavte si moslima, ktorý by sa nazval Posledným mudžahedínom a vyhlásil by, že vyráža do boja za hodnoty, ktoré jeho verzia islamu hlása, lebo inak príde apokalypsa.

No a predstavte si moslima, ktorý by pri teroristickom útoku hneď vedel, že na svedomí ho majú ilegálni (rozumej kresťanskí) migranti, známi aj ako koreň všetkého zla. Bez ohľadu na to, že by sa potom ukázalo, že to nie je pravda.

Z takého moslima by ste mali strach.

Mali by ste z neho strach, lebo viete, že na vtip, akokoľvek nevhodný, sa neodpovedá fyzickým násilím ani vyhrážkami, že k nemu dôjde. Mali by ste z neho strach, lebo ak sa niekto nazve Posledným mudžahedínom, tak niečo zásadné nepochopil. A mali by ste z neho strach, lebo viete, že kresťanskí migranti nie sú en bloc koreňom všetkého zla, a ak to niekto hlása, problém bude pravdepodobne v ňom samom.

Ak by sa takýto moslim ozval, neverili by ste, že to môže myslieť vážne. Hovorili by ste, že presne to je ten rozdiel: my tu v Európe už predsa takto nežijeme, my to takto nechápeme, je to absurdné a toto nie je stredovek. Už sme ďalej, presne preto sme si prešli osvietenstvom, toto je jeho výsledok.

Neverili by ste, že to niekto môže myslieť vážne, lenže presne taký je Milan Krajniak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Milan Krajniak

Komentáre

Teraz najčítanejšie