Denník N

Vedkyňa: Zamorenie na východe ohrozuje aj novorodencov, šíri sa cez placentu a materské mlieko a poškodzuje sluch a imunitu

Ľubica Murínová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľubica Murínová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľubica Murínová sa dlhodobo venuje výskumu PCB látok a ich vplyvu na zdravie ľudí. Robila viaceré výskumy o ich výskyte a dosahoch. V rozhovore hovorí, o tom:

  • že PCB látky sú pre človeka karcinogénne a ako sa dostávajú do tela;
  • aký majú vplyv na detský organizmus;
  • čo môžu spôsobiť u dospelých;
  • aj o tom, ako sa situácia s PCB na východe roky neriešila.

Kedy ste sa prvýkrát dozvedeli o PCB v Chemku Strážske?

Okolo roku 2003 som sa pridala k pracovnému tímu, ktorý sa tým zaoberá. Kolegovia sa problematikou polychlórovaných bifenylov (PCB) začali zaoberať už v deväťdesiatych rokoch. PCB v Strážskom produkovali od roku 1959 do roku 1984. Výrobu ukončili, pretože sa zistilo, že sú to látky toxické pre prírodu, človeka a prostredie. Kolegovia sa začiatkom deväťdesiatych rokov začali zaoberať znečistením životného prostredia a tiež vplyvom na ľudí. Z toho sa neskôr vyvinuli epidemiologické projekty, ktorých som bola súčasťou aj ja. Boli zamerané na dospelú populáciu aj deti.

Ako sa PCB dostane do detského alebo dospelého organizmu?

Hlavným zdrojom je lokálne produkovaná kontaminovaná potrava. Sú to potraviny živočíšneho pôvodu, pretože PCB látky sú rozpustné v tukoch. Keď človek chová hydinu, hovädzí dobytok či prasce a zvieratá prichádzajú do styku so znečistenou pôdou alebo dostávajú znečistené krmivo, dostanú sa PCB látky do zvieraťa. Keď ich človek zje, dostanú sa doňho. Tieto látky prechádzajú aj cez placentu, takže dieťa sa s nimi stretne už pred narodením.

Prechádzajú aj do materského mlieka. Práve materské mlieko je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie