Denník N

Márna Ficova snaha: Na jeseň hýril aktivitou, strpel aj televízne debaty, ale výsledky nevidno

Robert Fico. Foto - TASR
Robert Fico. Foto – TASR

Predseda Smeru posledné týždne viditeľne ožil a snažil sa dostať svoju stranu do verejnej debaty. No preferencie Smeru ďalej stagnujú, Hlas sa posilňuje a negatívna publicita po vlne zatýkania rastie.

Keď pred tohtoročným letom opustila Smer skupina okolo Petra Pellegriniho, preferencie strany Roberta Fica, ktorá bola roky hegemónom slovenskej politiky, spadli na najnižšie čísla za jej dvadsaťročnú históriu. V júni 2020 sa podľa prieskumu Focusu chystalo voliť Smer bez Pellegriniho krídla necelých 10 percent ľudí.

Fico, ktorý sa nechal na júlovom sneme potvrdiť vo funkcii predsedu, vtedy vystúpil pred straníkmi a sľuboval, že je to len dočasné. „Chcem vás trochu povzbudiť, robili sme telefonické prieskumy a začíname sa približovať k odídencom. Dohromady je to stále 21 percent, ale my sme už len možno jedno-dve percentá pod nimi,“ povedal.

Odvtedy ubehlo štvrť roka a trend je opačný. Smer v prieskumoch stagnuje, Focus mu stabilne prisudzuje podporu okolo 10 percent, podľa agentúry AKO je to dokonca menej ako 9 percent. Naopak, Pellegriniho Hlas sa ďalej posilňuje a pomaly atakuje 20 percent.

Je to paradoxné vzhľadom na aktivitu, akou hýril Fico posledné týždne. Ozýval sa v parlamente, rečnil na tlačovkách, prichádzal s nápadmi, dokonca – i keď so sebazaprením – chodil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie