Denník N

Vysvetľujeme: Prečo sa Trump vyhlásil za víťaza, keď rozhodnúť sa môže až o mesiac?

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybrali a vysvetlili Tomáš Čorej a Ester Viktória Ziffová 

Rozdelená krajina

V Spojených štátoch amerických sa v utorok uskutočnili voľby, ktoré viacerí komentátori označili za najdôležitejšie voľby našej generácie. Ani dva dni po ich skončení nemáme definitívne výsledky.

Prieskumy dávali nádeje Demokratickej strane, ktorej kandidát Joe Biden mal výrazný náskok pred súčasným republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom. Ukázalo sa však, že tieto odhady neboli presné – Biden zrejme naozaj zvíťazí, ale rozhodne nie tak jednoznačne, ako sa predpokladalo.

Čo by sa stalo, ak by Trump neuznal porážku? Prečo sa Trump vyhlásil za víťaza, hoci ešte nie sú spočítané všetky hlasy? A ako je možné, že stále nemáme výsledky?

V tomto texte, ktorý má zhruba 600 slov, stručne vysvetľujeme aktuálny vývoj amerických volieb. Je určený ľuďom, ktorí nemali čas sledovať ich. Ak ste v téme zorientovaní a chcete si prečítať podrobnejšie analýzy, detailne sa im venuje naša zahraničná redakcia.

Predčasne a zavádzajúco. Donald Trump netvrdil, že by v prípade prehry neopustil Biely dom. Ako napísal Ján Kudláček z českého Deníka N, neodmietal odísť po prehre, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Vysvetľujeme

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie