Denník N

Z futbalistu terorista, z usmievavého chlapca nenávistný stúpenec ISIS: príbeh útočníka z Viedne Kujtima Fejzulaia

Rakúšania zistili, že mladý Kujtim sa ako 15-ročný stal členom futbalového klubu. Reprofoto - Telegrafi
Rakúšania zistili, že mladý Kujtim sa ako 15-ročný stal členom futbalového klubu. Reprofoto – Telegrafi

Na snímke dorasteneckého mužstva futbalového klubu z rakúskeho Mödlingu je v júni 2015 zachytená aj usmievavá tvár 15-ročného mladíka. Podľa čŕt sa dá tušiť, že pochádza z rodiny prisťahovalcov.

Štatistka športových výsledkov Kujtima Fejzulaia (po albánsky by malo byť správne Fejzullai, pozn. aut.) nie je vôbec impozantná: nula gólov na zápas, sto percent porážok, šesť percent času na hracej ploche.

Dôležitou iróniou osudu je, že potomok albánskych prisťahovalcov zo Severného Macedónska futbal neskôr vymenil za desivejšiu ofenzívu.

Fejzulai bol hlavný aktér bezprecedentného teroristického útoku v centre Viedne, pri ktorom 2. novembra zahynuli štyria ľudia a 17 osôb bolo zranených. Polícia útočníka pri akcii zastrelila.

Rodený Rakúšan

Už ako 20-ročný muž s hustou dlhou bradou bez fúzov, čo je inak typický vonkajší znak radikálnych islamistických hnutí, ako sú wahhábisti alebo salafisti, je Fejzulai vyobrazený na jednej z posledných fotografií. To už je očividne prívržencom zvrátených ideií takzvaného Islamského štátu (ISIS).

Fejzulai bol pritom rodený Rakúšan. Do tejto krajiny, ktorá poskytla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Viedni

Svet

Teraz najčítanejšie