Denník N

Nosiť rúško a umývať si ruky je to najmenej, čo môžeme urobiť pre iných, hovorí žena so Sjögrenovým syndrómom

Jana H. Hoffstädter. Foto N - Vladimír Šimíček
Jana H. Hoffstädter. Foto N – Vladimír Šimíček

Vydavateľka Jana H. Hoffstädter (40) trpí Sjögrenovým syndrómom, ktorý je u nás pomerne neznámy. Postihuje najmä ženy – celosvetovo ho majú asi tri percentá ženskej populácie, trpí ním napríklad aj tenistka Venus Williamsová. Mnohé pacientky však o tejto diagnóze netušia a svojej zdravotné ťažkosti pripisujú niečomu inému.

Jana H. Hoffstädter hovorí v rozhovore o tom, ako sa Sjögrenov syndróm prejavuje, aké má skúsenosti s jeho liečbou na Slovensku a aj ako človek s autoimunitným ochorením prežíva obavy z covidu-19.

Sjögrenov syndróm patrí medzi pomerne málo známe autoimunitné ochorenia. Môžeme už na prvý pohľad spoznať človeka s týmto syndrómom?

Nie, navonok takého človeka vôbec nespoznáte. Sjögrenov syndróm by sa dal zaradiť medzi takzvané neviditeľné choroby. Je ich pomerne dosť, napríklad endometrióza, cukrovka či depresie.

Ako sa teda prejavuje Sjögrenov syndróm?

Táto diagnóza má viaceré symptómy a môžu sa ukazovať postupne. Je dôležité povedať, že príznaky sú silne individuálne. Je ich mnoho, keďže ide o systémové ochorenie, teda postihuje prakticky celé telo. Niekto ich má viac, niekto menej, silnejšie či slabšie. Avšak základným prejavom Sjögrenovho syndrómu je suchosť slizníc, neštandardná únava a bolesti kĺbov.

Čo si máme predstaviť pod suchými sliznicami?

Napríklad suché oči, ústa, ale aj suchú kožu a u žien sa môže objaviť suchosť vagíny. Takzvané suché oko je dnes pomerne častá vec; ľudia veľa pozerajú do počítačov a málo žmurkajú. No pri našej diagnóze môže byť suché oko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Rozhovory

    Životy žien

    Zdravie

    Teraz najčítanejšie