Denník N

Sú americkí demokrati zárukou demokracie?

Joe Biden. Foto - TASR/AP
Joe Biden. Foto – TASR/AP

Spresnené 6. 11. o 7.53 h – Ad: Milan Šimečka: Slovenskí konzervatívci a demokracia.

Autor je publicista a bývalý politik

Milan Šimečka napísal v Denníku N článok, v ktorom sa kriticky vyjadruje k tým ľuďom, ktorí na stránke Postoja povedali, že by v Amerike v týchto voľbách volili Donalda Trumpa.

Článok končí slovami: „Pre istotu by však bolo lepšie, keby sme na Slovensku nemuseli jedného dňa čeliť situácii, že by (konzervatívci) dostali do rúk takú politickú moc, ktorá by im umožnila dať prednosť svojim hodnotám pred demokraciou. Z ich odpovedí v ankete totiž nemáme istotu, že by tomuto lákadlu nepodľahli.“ Nuž, pozrime sa len stručne, ako demokraciu chápu americkí demokrati, Joe Biden a zrejme aj niektorí slovenskí intelektuáli.

V júni – júli tohto roku prebiehalo v amerických mestách rabovanie a podpaľovanie. Demokratickí predstavitelia miest a štátov nechránili občanov, čo bola ich úloha. Navyše akceptovali rabovanie a podpaľovanie s tým, že pri revolúciách sa nedá hľadieť na materiálne škody. Samozrejme, boli pri tom zabití aj nevinní ľudia.

V Seattli dovolili guvernér a starostka mesta za demokratov, aby vzbúrenci uprostred mesta vytvorili „nezávislý štát“. Keď vzbúrenci ťažko postrelili čierneho chlapca a prišla sanitka, vzbúrenci jej nedovolili vojsť do ich „štátu“ a chlapec zomrel.

Alebo: V najprestížnejších demokratických novinách New York Times robil 20 rokov štyri roky jeden redaktor vedúceho rubriky, kde sa uverejňujú názory čitateľov. Keď uverejnil názor republikánskeho senátora, že rabovanie na demonštráciách je nezákonné, z novín ho hneď vyhodili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie