Denník N

Wikileaks chce vidieť „najväčšie tajomstvo Európy“, prispieť môžete aj vy

Julian Assange sa ešte stále skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Foto – TASR/AP
Julian Assange sa ešte stále skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Foto – TASR/AP

Svetoznáma mimovládka chce vyzbierať 100-tisíc eur, ktoré majú slúžiť ako odmena pre whistleblowerov s prístupom k obchodným rokovaniam medzi Úniou a Spojenými štátmi.

Vraj ide o „najväčšie tajomstvo Európy“, a preto ľudí vyzývajú, aby prispeli na finančnú odmenu, ktorú by whistlebloweri získali za jeho zverejnenie. Aspoň taká je predstava medzinárodnej mimovládky Wikileaks, ktorá takto označuje Transatlantické partnerstvo o obchode a investíciách, známe pod skratkou TTIP.

Kampaň, ktorú Wikileaks spustila v utorok, chce od fanúšikov vyzbierať 100-tisíc eur na odmenu, ktorú chce dať mimovládka komukoľvek, kto má prístup k rokovaniam o TTIP a je ochotný dokumenty zverejniť. Väčšina z nich totiž podlieha utajeniu a pre nízku transparentnosť už Európsku komisiu kritizovali viacerí europoslanci, desiatky európskych mimovládok či európska ombudsmanka.

„TTIP, o ktorom v súčasnosti rokujú Únia a Spojené štáty, zostáva tajomstvom medzi oboma stranami, a prístup k nemu dostali len veľké korporácie. Verejnosť k rokovaniam nemá prístup,“ tvrdí Wikileaks v tlačovom vyhlásení.

Vo štvrtok už mali organizátori vyzbieraných viac ako 54-tisíc eur od takmer 1 600 ľudí. Medzi nimi je aj grécky exminister financií Janis Varufakis, britský režisér Terry Gilliam, dizajnérka Viviene Westwood, či slovinský ľavicový filozof Slavoj Žižek.

Ukončiť tajnosti

Spojené štáty a Európska únia o TTIP, ktoré by sa stalo najväčšou dohodou o obchode v histórii, rokujú už dva roky. Jej výsledkom má byť ešte väčšie otvorenie trhov na oboch stranách Atlantiku, čo by podľa zástancov malo priniesť státisíce nových pracovných miest, znížiť ceny tovarov a nakopnúť hospodársky rast.

No na to potrebujú obe strany najskôr zosúladiť zopár „detailov“. Napríklad čo spraviť s rozdielnymi reguláciami a praktikami. Jedným z príkladov sú iné štandardy toho, aké lieky, chemikálie či jedlo sa dostanú na trh. Kontroverzným je tiež návrh, aby prípadné nezhody medzi investormi a štátmi riešil arbitrážny súd.

Asi najviac sú však Únia a Spojené štáty kritizované za to, že rokovania prebiehajú v utajení pred verejnosťou.

„Medzi oboma stranami existujú rozdiely v kultúre transparentnosti. V USA všetky zmluvy o obchode podliehajú utajeniu,“ povedala pre portál EurActiv únijná ombudsmanka Emily O‘Reilly. Tá pre to začala Európsku komisiu vyšetrovať.

Američania na tlak verejnosti reagovali tak, že sekcie TTIP, kde už dosiahli dohodu s Úniou, sprístupnili nielen europoslancom, ale aj vybraným poslancom v členských krajinách. Pre malých či stredných podnikateľov a občiansky sektor je však draft dohody stále neprístupný.

„Tajnosti okolo TTIP vrhajú tieň na budúcnosť európskej demokracie. Nastal čas ukončiť to,“ vyhlásil zakladateľ Wikileaks Julian Assange.

Sexuálne delikty sú už premlčané

Ten sa už viac ako dva roky skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, kde mu udelili politický azyl. Vyhol sa tak vydaniu do Švédska, kde ho chcú vyšetrovatelia vypočuť pre niekoľko obvinení zo sexuálnych deliktov.

Assange tvrdí, že to nie je pravda. Do Švédska však odísť odmieta, bojí sa, že ho odtiaľ vydajú do Spojených štátov, kde ho obvinili zo špionáže za to, že v roku 2010 zverejnil utajené depeše amerických diplomatov.

Patovú situáciu sa švédski prokurátori snažia vyriešiť tak, že by Assangea vypočuli priamo na ekvádorskej ambasáde. Zatiaľ však neboli úspešní, a už budúci týždeň tak môže Assange uniknúť obvineniam z troch zo štyroch prečinov. Vtedy už totiž budú premlčané.

No z malej izby na ambasáde sa Assange aj tak nedostane. Na premlčanie obvinení zo znásilnenia bude musieť počkať až do roku 2020.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie