Denník N

Sudca Kliment: Nejde o zlyhania jednotlivcov, ale o systém s politickým krytím

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Establišment prokuratúry bol zrastený s politickou mocou, hovorí kandidát na generálneho prokurátora sudca Juraj Kliment.

Sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment hovorí, že je zbytočne na konci celého trestného procesu, keď reťazec nemá adekvátny začiatok a na súd sa nedostanú tí páchatelia trestnej činnosti, ktorí by sa mali. Preto sa uchádza o post generálneho prokurárora, ktorého vyberajú poslanci Národnej rady. V rozhovore hovorí:

  • o tom, že na Najvyššom súde je po poslednej vlne zatýkania stav paniky a ohrozenia;
  • prečo písal s Petrom Tóthom knihy o kauze Cervanová;
  • o čom Dušan Kováčik vtipkoval krátko pred zadržaním;
  • v čom sa Robert Fico mýli, keď hovorí o prepustení mafiána Kudličku;
  • ako je to s politickými dohodami o poste námestníka prokuratúry, ak by bol zvolený za generálneho prokurátora.

Z hľadiska celého trestného procesu ste ako sudca Najvyššieho súdu na jeho konci. Keby vám napríklad v odvolaní pripadla vražda Jána Kuciaka, vy poviete, či je Marian Kočner vinný alebo nie. Prečo chcete prísť o túto moc a stať sa prokurátorom?

Motiváciou mojej kandidatúry je spoločenská a politická objednávka. Akcie ako Búrka, Plevel, Víchrica, väzobné stíhanie špeciálneho prokurátora Kováčika svedčia o tom, že prokuratúra a súdy sa nachádzajú na potápajúcej sa lodi. Prokuratúra bojuje o vlastné prežitie v ústavnom systéme štátu, či ostane samostatná alebo či sa zaradí pod vládu a výkonnú zložku.

Ako potenciálny generálny prokurátor budete mať moc, ale nebudete mať posledné slovo. Nebude vám to chýbať?

Vo viacerých mojich rozhodnutiach som konštatoval veľa pochybení prokuratúry, ktoré spočívali v tom, že nepostavila pred súd všetkých páchateľov danej trestnej činnosti. Najmä nie tých z vyšších poschodí. Prestáva ma baviť chytať mačku za chvost. Nebyť napríklad pri rozhodnutí nášho senátu vo väzobných veciach týkajúcich sa korupcie v justícii, tak by nebola Víchrica alebo ani Plevel. My sme určili trend z hľadiska právnej kvalifikácie aj z hľadiska rozsahu dokazovania. Áno, sme tí koneční, ale tí, ktorí sú na začiatku, nevykonávajú svoje oprávnenia tak, ako by mali. Z mojej strany ide o podanú ruku a pomoc: systém najskôr zastabilizovať a následne prokurátorov naučiť osobnej nezávislosti, aby mohli realizovať štandardný a vysoko profesionálny výkon ich právomocí. Zbytočne budem na konci celého reťazca, keď ten reťazec nebude mať adekvátny začiatok a nedostanú sa k nám tí páchatelia trestnej činnosti, ktorí by sa mali.

V akom režime ste teraz na súde ako kandidát na generálneho prokurátora? Dostávate na rozhodovanie nové veci? 

Ešte za rok 2019 som nemal vyčerpaných šesť týždňov dovolenky, ktorá by mi ďalší rok už prepadla. Čerpám ju od konca septembra a končím ju tento týždeň. Nápad máme plný a neodkladné veci rozhoduje senát v zložení doktor Hatala a doktor Štift a tretí zastupujúci člen.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie