Denník N

Brazíliu milujte alebo odíďte, hlásal Pelé z propagandistických plagátov

Pelé v roku 1969. Foto - archív tasr/ap
Pelé v roku 1969. Foto – archív tasr/ap

Jeden z najlepších futbalistov histórie na konci októbra oslávil 80. narodeniny.

Futbal mal v krvi. Jeho otec Dondinho bol iným typom futbalistu, góly strieľal najmä po centrovaných loptách. V jednom zápase ich hlavičkou dal päť.

„Bol som príliš malý, tak si to nepamätám. Keď som neskôr v kariére strelil tisíc gólov, začali niektorí novinári pátrať, či je historka o piatich hlavičkách pravdivá. A potom už oznamovali, že jediný gólový rekord, ktorý nepatrí Pelému, vlastní jeho otec,“ smial sa v Pelé vo svojej autobiografii.

Otca si všimol futbalový klub z mesta Bauru a pri prestupe mu vybavil aj prácu úradníka. Malý Pelé sa vtedy prvý raz dostal z úplnej chudoby, ale stále nemal peniaze na futbalovú loptu. S kamarátmi kopali do handier a rozmýšľali, ako si našetriť. Nakoniec ju vymenili za album s futbalovými nálepkami. Na ulici si spravili chlapčenský tím a súperili s inými v meste.

Potrebovali však aj výstroj, hlavne dresy a kopačky. Chceli si zarobiť zbieraním odpadu, ale to už medzitým napadlo aj ostatným. Pelého kamarát Zé Porto prišiel s inou myšlienkou: predávať pred cirkusom a kinom arašidy. Keďže ich nemali odkiaľ zohnať, rozhodli sa ich kradnúť priamo z vagónov, ktorými ich dovážali do obchodného centra. Na prvú krádež vybrali práve Pelého a jedného ďalšieho chlapca.

„Keď som vliezol do vozňa, takmer som zamdlel od strachu. Priniesli sme si staré misy, sitá a vedrá, aby sme ich naplnili arašidmi. Rozrezávali sme obrovské vrecia, arašidy sa sypali von a my sme ich s malou dušičkou zbierali tak rýchlo, ako sme len vládali. Naplnili sme si aj vrecká,“ rozprával.

Chlapci si nakúpili dresy, ale na kopačky im už nezostalo. Museli teda hrávať bosí.

Psychológ ho neodporučil

O pár rokov neskôr už bol Pelé hviezdou. V roku 1958 ho ako 17-ročného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie