Denník N

Ľudia zaočkovaní proti chrípke zvládajú covid-19 ľahšie. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Antigénový test. Ilustračný obrázok - Unsplash/Medakit Ltd
Antigénový test. Ilustračný obrázok – Unsplash/Medakit Ltd

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom peer-review, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Vakcínové dostihy

Ak by sme sa chceli vyjadriť rečou dostihov, povedali by sme, že prvá vakcína proti novému koronavírusu už vbehla do cieľovej rovinky. Volá sa Moderna a zatiaľ sa zdá, že splní úlohu favorita a do cieľa vbehne ako víťaz.

Ako prvá z účastníkov dostihov prekonala dôležitú prekážku v poslednej zatáčke – dosiahla požadovaný počet dobrovoľníkov zapojených do tretej fázy klinického testovania, to jest 30-tisíc.

Zároveň splnila všetky predpísané podmienky. To znamená, že medzi dobrovoľníkmi je dostatočný počet ľudí zastupujúcich menšiny a všetky vekové kategórie.

V tesnom závese za ňou beží vakcína stajne Pfizer. Nasledujú ďalší favoriti AstraZeneca a Johnson & Johnson, ktorí boli zdržaní nevyhnutnou prestávkou, počas ktorej sa overovali zdravotné komplikácie zúčastnených dobrovoľníkov.

Pred vakcínami však ešte sú dve prekážky. Tou prvou je počkať si, kým teraz neochorie určitý počet účastníkov klinického testovania.

Z toho počtu musia byť aspoň tri štvrtiny takých, ktorí v rámci testu nedostali vakcínu, ale neúčinné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie