Denník N

Ochrana života je aj liberálna téma

Deti migrantov spia vedľa rieky v Turecku blízko hraníc s Gréckom. Foto - TASR/AP
Deti migrantov spia vedľa rieky v Turecku blízko hraníc s Gréckom. Foto – TASR/AP

Absolútna ochrana každého jedného života je len chiméra, ktorej sa v praxi nedržia ani tí najväčší „ochrancovia života“.

Autor pracuje na Katedre všeobecnej a aplikovanej etiky
Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre

Aj keď sme si už zvykli na to, že pod heslom „ochrana života“ sa často ukrývajú reštriktívne opatrenia sťažujúce ženám prístup k bezpečnej interrupcii, ochrana života jednoducho nie je len konzervatívna téma a nijako ju nemožno zužovať na otázku interrupcií. Ak chcete chrániť ľudský život, vôbec nemusíte začať v cudzom ženskom tele.

Nemusíte za nikoho robiť životné rozhodnutia, nepotrebujete poslancov v Národnej rade ani politickú moc. Úplne na to stačí citlivé ľudské srdce a schopnosť vidieť aj tých narodených. Ak si, napríklad, dokážete predstaviť, ako sa cíti matka, ktorá svojim deťom nemá čo dať jesť, pravdepodobne už máte to najdôležitejšie, čo na ochranu života v praxi budete potrebovať.

Svetový potravinový program OSN v roku 2015 spustil mobilnú aplikáciu ShareTheMeal (podeľ sa s jedlom), prostredníctvom ktorej môžete z vášho telefónu opakovane posielať jedlo niekomu, kto to veľmi potrebuje. Jedno jedlo stojí iba sedemdesiat centov. Aplikácia je bezpečná, jednoduchá, dostupná a nebude vás nijako obťažovať.

Na jej inštaláciu na telefón vám postačí aj základná znalosť angličtiny, platobná karta a technické zručnosti na úrovni bežného internetového nákupu. Po pár minútach snaženia máte v telefóne účinný nástroj na ochranu života. Môžete ho používať diskrétne alebo informácie zdieľať s priateľmi na sieťach.

Ide o veľmi pokojný a nekonfliktný spôsob ochrany života. Žiadne bombastické divadlo ani vybičované emócie. V teple vašej obývačky sa nijaká dráma odohrávať nebude. Ak ste chceli primárne uspokojovať vlastnú potrebu byť mučeníkom, tak máte jednoducho smolu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie