Denník N

Vládni dobre, posilníš demokraciu!

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pre stabilitu našej demokracie, ale aj sociálnu rovnováhu predstavuje výrazné riziko neschopnosť kompetentného hospodárskeho riadenia krajiny.

Autor je výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory

„Ak mi dáte svoj hlas, budem vám dobre a kompetentne slúžiť a vy môžete v pokoji žiť svoje životy, starať sa o svoje rodiny bez toho, aby ste o mne počuli častejšie ako raz za dva týždne.“

Približne takto znel tvít od amerického demokratického senátora Michaela Bennetta, ktorý sa minulý rok neúspešne uchádzal o nomináciu Demokratickej strany na najvyšší úrad v Bielom dome. A z jeho neúspechu nie sme prekvapení, keďže podobné vyjadrenie by v týchto časoch nekonečných tlačoviek a každodenných príspevkov na sociálnych sieťach malo minimálnu šancu na úspech aj v našej Karpatskej kotline.

Spokojnosť s ekonomickým vývojom a demokraciou korelujú

Čiastočné vysvetlenie, prečo je taká ponuka odsúdená na neúspech na Slovensku a v ostatných západných demokraciách, je rastúci nedostatok dvoch kľúčových ingrediencií, na ktorých je postavená dobrá správa vecí verejných: kompetentnosť a dôvera.

Podľa globálneho prieskumu Pew Research Center publikovaného vo februári tohto roka, teda tesne pred vypuknutím súčasnej krízy, medzi Slovákmi prevládala celková spokojnosť (52 percent) s fungovaním demokracie v našej krajine, zatiaľ čo „iba“ 45 percent percent respondentov bolo nespokojných (zvyšok sa nevedel vyjadriť). Asi nás neprekvapí, že medzi krajiny, kde výrazná väčšina obyvateľstva prejavuje sklamanie z demokracie, patria Grécko, Bulharsko, Taliansko, Španielsko, ale aj Veľká Británia (žeby už sklamanie z brexitu?).

Pre Slovensko je obzvlášť zaujímavé ešte iné zistenie. A síce to, že hodnotenie demokracie výrazne koreluje s názormi na dlhodobú ekonomickú budúcnosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie