Denník N

Ortopéd vyhodil z ambulancie seniora bez certifikátu: Som stará škola, zvyknem počúvať ministra. Asi to bola chyba

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Seniora s bolestivým kolenom ortopéd nechcel ošetriť bez testu. Aj neotestovaní ľudia majú právo ísť k lekárovi, vyzýva ministerstvo zdravotníctva.

Alojz Streďanský pre bolesť kolena nespal celú noc. Je dôchodca, preto na celoplošnom testovaní nebol. Vedel, že bez certifikátu má ostať v domácej izolácii. Keďže však bolesti neustupovali, rozhodol sa ráno ísť spolu s manželkou k obvodnému lekárovi. Ten mu vystavil výmenný lístok, s ktorým išiel rovno k ortopédovi.

Dve hodiny si odsedeli v čakárni, a keď sa dostali na rad, zdravotná sestra si od seniora vypýtala negatívny test. Keď ho však senior nemohol ukázať, lebo na testovaní nebol, ortopéd dôchodcu odmietol ošetriť. „Povedal mi, že ma nezoberie a aby som vypadol z ambulancie,“ hovorí dôchodca.

Podobnú skúsenosť má aj seniorka z Považskej Bystrice, ktorú v nemocnici odmietol ošetriť neurológ. Dôchodkyni dokonca odmietli previazať rany na nohe. „Lekárovi povedala, že ak ju nevezmú, rovno jej tú nohu môžu odrezať, lebo už nevydrží,“ opisuje skúsenosť jej známa Andrea. Až potom jej nohu aspoň previazali.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí niekoľkokrát pripomenul, že aj ľudia bez testu majú nárok na zdravotnú starostlivosť. Cesta k lekárovi je určená ako výnimka zo zákazu vychádzania, platí teda pre všetkých ľudí bez testu – aj pre seniorov, aj pre ľudí mladších ako 65 rokov –, ak ide o akútnu starostlivosť, ale aj o preventívnu prehliadku.

Som stará škola, zvyknem počúvať ministra

Pán Streďanský sa nakoniec vrátil k svojmu obvodnému lekárovi, ktorý mu predpísal lieky proti bolesti. Vyhliadol si iného ortopéda, ale už nechce riskovať – najprv sa chce dať otestovať.

Pochádza zo Zlatých Moraviec, kde druhé kolo testovania nebude len tesne – v okrese bola miera pozitívnych 0,6 percenta. Senior teda dúfa, že aj v Zlatých Moravciach bude mobilné odberové miesto, kde sa bude môcť každý zadarmo otestovať. „Som odkázaný na to, kedy sa začne v Moravciach testovať, aby som si konečne išiel dať ošetriť koleno,“ hovorí senior. Za ortopédom chce ísť už len s certifikátom v ruke.

Alojz Streďanský sa cíti ukrivdený. „Testovalo sa len 500 metrov od nášho domu, chceli sme tam ísť dokonca spolu s manželkou,“ hovorí. V televízii však videli, ako minister zdravotníctva aj obrany odporúčajú seniorom nad 65 rokov, aby radšej na testovanie nešli, keďže to pre nich môže byť riziko. „Som stará škola – som zvyknutý rešpektovať nariadenia,“ dodáva senior.

Preto radšej na testy nešiel. Aj keď ministerstvo zdravotníctva vyzýva lekárov, aby ošetrovali ľudí bez testu, pánovi Streďanskému to nepomohlo – aj tak sa na vyšetrenie nedostane.

Minister obrany Naď a aj premiér Igor Matovič pred plošným testovaním viackrát seniorom odporúčali, aby na testy nešli, potom upozorňovali, že to pre nich znamená zákaz vychádzania.

Ministerstvo dáva chaotické odporúčania

Ministerstvo zdravotníctva v utorok upozornilo na svojom Facebooku, že aj neotestovaný človek môže ísť k lekárovi. Výnimka zo zákazu vychádzania sa vzťahuje na cestu k lekárovi, upresňuje to aj uznesenie vlády, aj vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR. Minister Krajčí to zopakoval aj na niekoľkých tlačových besedách.

„U všetkých ambulantných lekárov funguje poskytovanie starostlivosti tak ako predtým,“ hovorí Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov. Lekári majú podľa neho pacientov ošetriť bez ohľadu na test.

Prečo teda aj napriek tomu lekári odmietajú prijímať pacientov bez testu? Podľa Mariána Šótha za to môžu aj chaotické usmernenia ministerstva zdravotníctva. Ministerstvo síce tvrdí, že každý pacient má právo ísť k lekárovi, no potom dodáva, že účelom by malo byť najmä neodkladné vyšetrenie alebo preventívna prehliadka.

Podľa Šótha to spôsobilo medzi lekármi aj pacientmi chaos – každý si vykladá neodkladnú starostlivosť inak. „Je to otázka toho, ako si každý z nás bude vysvetľovať odporúčania, ktoré od vlády dostávame,“ hovorí Šóth. Potom môže častejšie dochádzať ku konfliktom. „Sme potom na hrane medzi tým, aké skreslené informácie dostávajú pacienti, a tým, aké informácie dostávame my lekári od ministerstva,“ hovorí Šóth.

Podľa Šótha však senior Alojz Streďanský mal byť ošetrený, keďže mal výmenný lístok od svojho obvodného lekára. „Pokiaľ všeobecný lekár uznal, že pacient potrebuje ortopedické vyšetrenie, tak to vyšetrenie bolo potrebné.“

Testovanie v zariadeniach pre seniorov. Foto – TASR

Senior podľa lekára Šótha postupoval dobre, keď sa po odmietnutí ortopédom vrátil k svojmu obvodnému lekárovi. „V ambulanciách sa nám stáva málokedy, že by niekto takto prišiel,“ hovorí Šóth. To platí najmä vtedy, ak sa pacient objedná k špecialistovi, ale musí dlhšie čakať na termín vyšetrenia. Podľa Šótha je potom správne, ak sa vráti k všeobecnému lekárovi, ktorý mu predpíše takú liečbu, s ktorou môže počkať na termín u špecialistu.

Radšej nech sa pacienti dohodnú cez telefón

Marián Šóth odporúča predísť konfliktom aj tak, že pacienti najprv do ambulancie zatelefonujú a s lekárom sa poradia, či je nevyhnutné prísť do ambulancie osobne.

„Ak váš stav nie je akútny a ak je to možné, odporúčame v čo najväčšej miere komunikovať s lekárom telefonicky, formou videohovoru alebo SMS a využívať aj elektronické predpisovanie receptov alebo poukazov na zdravotnícke pomôcky,“ odporúča ministerstvo.

Aj ambulantný lekár či špecialista totiž môžu mať obavy z nákazy. „Môžu byť takisto v staršom veku alebo v rizikovej skupine, prípadne mať niekoho takého v jednej domácnosti. Treba to brať v súčasnosti veľmi obozretne,“ vyzýva Šóth.

Ideálne je, aby sa špecialista, ktorý sa nechce stretnúť s pacientom bez testu, dohodol na ďalšom termíne ošetrenia alebo odporučil iného lekára. Podľa Šótha sa potom môže pacient vrátiť k svojmu obvodnému lekárovi, ktorý mu nastaví liečbu až dovtedy, kým sa dostane k špeciálnemu lekárovi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie