Denník N

Amerika čaká na to, kto sa odváži vyhlásiť víťaza. Trump je v bojovom mode

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ani ďalších 24 hodín neprinieslo víťaza prezidentských volieb v USA. Opakuje sa scenár z posledných dní. V kľúčových štátoch pribúdajú do celkovej bilancie tisícky hlasov, ktoré posúvajú dopredu Joea Bidena, no jeho vedenie zatiaľ médiá nepovažujú za také jednoznačné, aby ho vyhlásili za víťaza.

Pri voľbách v USA sú to práve médiá, ktoré vďaka tímom analytikov a modelom predpovedajú, ktorý štát je rozhodnutý, a oznamujú, že jeden z kandidátov už nemá šancu stať sa prezidentom (nejde o konečné ani oficiálne výsledky).

Teraz všetky očakávajú, že Trump skončí v Bielom dome. Dáta o sčítaných hlasoch však prichádzajú veľmi pomaly, preto sú médiá opatrné.

Celá Amerika sa pozerá hlavne na Pensylvániu, ktorá voľby rozhodne. Ak tam Biden vyhrá, bude mať dosť hlasov na to, aby sa stal prezidentom. A naopak, Trump bez tohto štátu nemá šancu uspieť.

Trumpovi sa to rúca

Čakať musí aj Joe Biden, ktorý mal v noci druhý prejav od volieb. Ľudí znovu vyzval, aby boli trpezliví. Kandidát demokratov je presvedčený, že vyhrá, a očakáva, že získa viac ako 300 hlasov v zbore voliteľov. Momentálne ich má 253.

Radšej si však chce počkať na výsledky.

Vo svojej taktike pokračuje aj Trump. Po tom, čo ho v noci zo štvrtka na piatok americké televízie vypli uprostred prejavu, v ktorom šíril nepravdivé informácie, sa vrátil na Twitter. Prezident píše, že jeho náskok „zázračne“ zmizol. Verí, že vďaka žalobám, ktoré jeho tím podal, sa výsledky zmenia.

Trump stále očakáva víťazstvo, no objavuje sa čoraz viac správ o tom, že jeho okolie to vidí inak. Od prezidenta sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie