Denník N

Desať nových tipov, čo pozerať začiatkom novembra na Netflixe, HBO a v ďalších online službách

Foto - Netflix
Foto – Netflix

NETFLIX

Dámsky gambit

Kto by to bol povedal, že sa stane prekvapením roka práve toto. Sedemdielny seriál, v ktorom sa hrá šach, inak sa v ňom nič akčné či dramatické nedeje. Vymyslený príbeh o americkej sirote, z ktorej vyrastie geniálna šachistka závislá od liekov a alkoholu, vystrelil vysoko. Pozri CSFD, kde má 92 percent.

Pokusy sfilmovať rovnomennú knihu spisovateľa Waltera Tevisa tu boli už od 80. rokov, keď tento kríženec športového príbehu s bildungsrománom, teda románom o dospievaní, v Amerike prvýkrát vyšiel. Nakoniec ho sfilmoval až Netflix.

https://youtu.be/hCn0S9tIr1k

Uhrančivá hrdinka Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) je príkladom toho, keď je seriál návykový nie pre jeho príbeh, ale pre hrdinku, ktorá nás baví, nech prežíva čokoľvek.

Najzaujímavejšie texty momentálne vznikajú zo zákulisia a hovoria o tom, čo všetko tvorcovia museli urobiť, aby verne zobrazili šachové turnaje. S pomocou veľmajstrov ako Garri Kasparov modelovali stovky šachových partií – omnoho viac, než sa ich napokon dostalo na obrazovku.

Magazín Vulture rozoberá aj ďalšie zaujímavé témy. Ako rytmus šachovej hry ovplyvňoval vizuálny jazyk seriálu. Ako každej z postáv vytvárali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie