Denník N

Ďalšie plošné testovanie môže byť pred Vianocami, regionálne opatrenia premiér nechce

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Cez víkend prebieha v 45 okresoch druhá vlna testovania, rady sa podľa Igora Matoviča netvoria.

Druhé plošné testovanie nemusí byť posledné. Premiér Igor Matovič v relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že ak by sme chceli na Vianoce viac voľnosti, mohli by sme urobiť ďalšie kolo. Zima bude podľa premiéra „veľmi ťažká“, nielen u nás, ale aj v ostatných krajinách Európy.

Ak by sme chceli otvoriť divadlá, posilňovne, reštaurácie či kiná, vie si predstaviť ešte jedno kolo plošného testovania. Podľa neho nato treba celospoločenskú diskusiu, ktorá by mala prebehnúť v najbližších dňoch.

Nevylúčil ani tvrdý lockdown, pri ktorom by sa nechodilo ani do práce a ľudia by dva týždne museli byť doma. Bol by však podľa neho potrebný len vtedy, „ak by sme sa začali dramaticky správať nezodpovedne, ale vôbec to nepredpokladám“.

Ak prišlo 3,6 milióna ľudí na celoplošné testovanie, tak to podľa premiéra ukazuje, že ľudia na Slovensku sú zodpovední. „Rozumným používaním tohto nástroja vieme prežiť veľmi ťažkú zimu, ktorá celú Európu čaká,“ povedal.

O tri týždne na tisícke nových prípadov

Nik však podľa neho nevie, či sa situácia nevymkne spod kontroly. Pokaziť si to podľa neho môžeme „len my, spolu, ak si začneme užívať ako v lete“. Dúfa, že v priebehu troch týždňov klesneme na tisíc nových prípadov denne. Za piatok pribudlo PCR testovaním 2579 pozitívnych, celkovo laboratóriá vyhodnotili takmer 16-tisíc testov. Zomrelo ďalších 34 ľudí.

Aj keby bol prírastok tisíc denne, stále to nebude stačiť na uvoľňovanie opatrení. K tomu by malo prísť, až keď 7-dňový kĺzavý medián klesne na 500. Dnes je na úrovni 2282.

Po plošnom testovaní však premiér hovorí, že Slovensko „chytilo pandémiu pod kontrolu“. V mnohých európskych krajinách zavádzajú prísne lockdowny a rastie tam počet nových infikovaných aj o sto percent, povedal. U nás podľa neho len o 20 percent.

„Zabrzdili sme,“ povedal v RTVS. Zarátal však len pozitívnych z PCR testov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie