Denník N

Viedenčania majú pre teroristu jedno slovo: smrad. Rakúske médiá mu vzali meno aj tvár (reportáž)

Smútiaci Viedenčania na mieste teroristického útoku. Foto N - Vladimír Šimíček
Smútiaci Viedenčania na mieste teroristického útoku. Foto N – Vladimír Šimíček

„Keby polícia nezlyhala, k teroristickému útoku by istotne nedošlo,“ myslí si rakúsky novinár. Viedeň je podľa neho stále nesmierne bezpečné mesto s vysokým životným štandardom.

„Teror nemá žiadne náboženstvo,“ píše sa na jednom z lístočkov medzi mnohými sviečkami. Viedenčania ich poukladali neďaleko metra Schwedenplatz, na miestach, kde v pondelok večer rozpútal brutálny teroristický útok 20-ročný islamista K. F.

Obyvatelia rakúskeho hlavného mesta sa však jeho zabíjaním nenechali vystrašiť. V centre mesta, ktoré pravidelne vyhráva rebríčky najlepších miest na život, sa napriek lockdownu prechádzajú desiatky ľudí. Akurát namiesto zábavy pri drinku zapaľujú sviečky a nosia k miestu útoku kvety.

Útok na bermudský trojuholník

V uličkách, ktoré by za normálnych okolností boli plné mladých ľudí v príjemných baroch a kaviarničkách, sa pristavujú tam, kde začiatkom týždňa stihol terorista v priebehu niekoľkých minút zabiť štyroch ľudí a vyše tucet ďalších vážne zranil.

Tomu miestu sa vo Viedni hovorí Bermudadreieck, teda bermudský trojuholník. Je to obľúbené miesto na párty už od 80. rokov. „Je tu veľa barov a názov sa zrejme uchytil podľa toho, že ľudia tu môžu ‚zmiznúť‘ na nejaký čas, keď si po žúrke nevedia na nič spomenúť,“ rozpráva Stefan Melichar z rakúskeho časopisu Profil.

Na ten pondelkový večer však Viedenčania nevedia a ani nechcú zabudnúť.

Od prvého telefonátu na políciu do likvidácie útočníka prebehlo len deväť minút. Mnohé ostrovčeky so sviečkami, ktoré sme videli počas krátkej prechádzky v bermudskom trojuholníku, však ukazujú, aký veľký des stihol rozpútať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Viedni

Svet

Teraz najčítanejšie