Denník N

Trump odchádza, ale jeho voliči zostávajú

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

V Bielom dome už nebude nepriateľ Európskej únie.

Zvolenie Joea Bidena za nového amerického prezidenta je dobrá správa. Po Donaldovi Trumpovi by však bol dobrou správou takmer ktokoľvek. Preto nie je namieste prehnaný optimizmus.

Demokrati preberajú Biely dom v okamihu, keď sú Spojené štáty krajinou najviac postihnutou pandémiou covid-19 a ich prestíž je aj z iných príčin v troskách. USA sú okrem toho dramaticky rozpoltenou krajinou.

Je to čosi podobné, ako keď v 90. rokoch polovica Slovenska nekriticky milovala Vladimíra Mečiara a druhá ho nenávidela. Mečiarovu úlohu v Amerike dnes hrá práve Trump.

Jeden z podstatných rozdielov je v tom, že Amerika má dnes oveľa väčší potenciál, aby tento rozkol prerástol v niečo horšie. Napríklad preto, že v priemernom miliónovom meste je násobne viac zbraní, ako má slovenská armáda dohromady. A aj množstvo radikálov, ktorí s nimi radi pochodujú po uliciach.

Na Slovensku po Mečiarovi prišiel Mikuláš Dzurinda. Krajine dal jasný cieľ v podobe príslušnosti k bohatému Západu a minimálne inštitucionálne ho naplnil. To aspoň dočasne zmiernilo priepasť v spoločnosti.

Biden podobnú vznešenú métu pred sebou nemá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie