Denník N

Čo bude s Trumpom? Z Bieleho domu zatiaľ nechce odísť, kandidovať môže aj v roku 2024

Trumpa na golfovom ihrisku odfotila agentúra AP. Foto - TASR/AP
Trumpa na golfovom ihrisku odfotila agentúra AP. Foto – TASR/AP

Sobotné predpoludnie sa nevyvinulo tak, ako si Donald Trump predstavoval. Po náročnej kampani a napínavých voľbách sa americký prezident rozhodol, že si oddýchne. Vybral si svoju obľúbenú činnosť – golf.

Išiel si zahrať do svojho areálu vo Virgínii a práve tam ho zastihla nepríjemná správa. Krátko pred obedom americké médiá oznámili to, čo bolo niekoľko dní na spadnutie. Trump prehrá v Pensylvánii a prezidentom sa stane Joe Biden.

Pre Trumpa, ktorý počas volebného dňa v centrále svojej kampane povedal, že prehrať nikdy nie je jednoduché, to bola veľmi zlá správa. O to viac, že prehral s kandidátom, ktorému sa posmieval. Označoval ho za ospalého Joea a najhoršieho prezidentského kandidáta v histórii.

„Viete si predstaviť, že by som s ním prehral?“ pýtal sa pravidelne na mítingoch.

S prehrou sa vyrovnal tak, ako sa očakávalo. Ešte počas predpoludnia, ktoré trávil na golfe, veľkými písmenami na Twitteri napísal, že voľby v skutočnosti vyhral on. „Tieto voľby sa ani zďaleka nekončia, to je jednoducho fakt,“ uviedol neskôr vo svojom stanovisku.

Trump sa chystá bojovať na súdoch. Jeho šanca zvrátiť výsledok je otázna, a ak sa nič nezmení, z Bieleho domu bude musieť odísť. To však nemusí znamenať, že sa končí aj jeho politická kariéra.

Strana ho bude potrebovať

Trump za štyri roky v Bielom dome získal obrovský vplyv. Vo voľbách dostal viac ako 70 miliónov hlasov a jeho pozícia v Republikánskej strane je veľmi silná. Ukazovalo sa to počas celého funkčného obdobia, ale aj po voľbách, keď sa máloktorý politik odvážil postaviť proti nemu alebo ho kritizovať.

Ak sa rozhodne, že chce ostať v politike, jeho slovo bude mať veľkú váhu a republikáni ho nebudú môcť ignorovať. Medzi voličmi strany až 95-percentnú podporu.

Ako píše britský denník The Times, to, či sa rozhodne uberať týmto smerom, bude jasnejšie už v januári. Okrem inaugurácie vtedy príde ešte jeden dôležitý moment pre americkú politiku. V

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie