Denník N

Tri postrehy z Vuelty: Vyhral aj s horším celkovým časom. Nechýbalo veľa a Roglič mohol zopakovať katastrofu z Tour

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Končí sa sezóna, ktorá sa nedá porovnať so žiadnou inou. Kým na jar sme sa obávali, či neprídeme o všetky veľké preteky, v posledných týždňoch sme ich nestíhali sledovať.

Len niekoľko dní po skončení Tour de France sa začalo Giro d’Italia. A v čase, keď vrcholilo Giro, už štartovala Vuelta.

Cyklistika sa mení a je oveľa viac vyrovnaná, na čo výrazne vplýva zdolateľnosť tímu Ineos, predtým známeho ako Sky. Prvýkrát v histórii bol na všetkých Grand Tour rozdiel medzi prvým a druhým pretekárom menší ako jedna minúta.

Zároveň sa búra predstava, že mladí pretekári nemajú šancu v boji o celkové poradie. Dôkazom je 22-ročný Tadej Pogačar (víťaz Tour) a 25-ročný Tao Geoghegan Hart (víťaz Gira).

Najúspešnejším cyklistom na svete je však 31-ročný Primož Roglič, ktorý má podporu najlepšieho tímu Jumbo-Visma a zrejme najlepšieho domestika Seppa Kussa. Z posledných trinástich pretekov, ktorých sa zúčastnil, deväťkrát vyhral, raz bol druhý, dvakrát tretí a raz štvrtý.

Zaslúžene zvíťazil aj na tohtoročnej Vuelte, ktorej sa venujeme v tomto sumári. Paradoxom však je, že mal horší čistý celkový čas ako Richard Carapaz z Ineosu, ktorý skončil druhý.

Zároveň sme sledovali neúspešnú rozlúčku Chrisa Frooma s tímom Ineos a skvelý príbeh Hugha Cartyho. Mladého Brita prirovnávajú k Petrovi Crouchovi a pôvodne na Vuelte ani neplánoval štartovať.

1. Dominantný Roglič vyhral napriek horšiemu času

Sklamane sedel na zemi a nemohol tomu uveriť. Spolu so svojím tímom tri týždne kontroloval vývoj Tour de France a pred rozhodujúcou etapou mal takmer minútový náskok.

O žltý dres už mohol prísť iba v časovke, v ktorej patril medzi najväčších favoritov. Primož Roglič však nemohol tušiť, že uvidíme jeden z najväčších obratov v histórii cyklistiky.

Roglič prišiel o najcennejšie víťazstvo doslova v poslednej chvíli – jeho krajan Tadej Pogačar letel traťou na La Planche des Belles Filles a skvelým výkonom ho na čele celkovej klasifikácie predbehol o 59 sekúnd.

„Som sklamaný, chce sa mi plakať a už som aj plakal. Chcel by som byť iný, ale nedokážem to zmeniť,“ povedal Roglič novinárom.

V predposlednej etape Vuelty sa zdalo, že čierny scenár sa opakuje. Aj na španielskej Grand Tour bol v solídnej pozícii a na Alto de la Covaltilla mu stačilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Vuelta a Espaňa

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie