Denník N

Nezomierajte ako ja, varoval na smrteľnej posteli. Príbeh Georgea Besta, ktorý hral aj pil prvú ligu

George Best v drese Manchestru United. Foto - TASR/AP
George Best v drese Manchestru United. Foto – TASR/AP

Najslávnejší severoírsky futbalista bral reprezentáciu ako oddych. Slováci vo štvrtok nastúpia proti jeho krajanom vo finále baráže o budúcoročné Euro.

Reprezentáciu nazýval „rekreačným futbalom“, pretože si uvedomoval, že v nej nemá šancu dosiahnuť také úspechy ako v Manchestri United. Najslávnejší severoírsky futbalista George Best patrí k najlepším hráčom histórie, ktorí si nikdy nezahrali na veľkom medzinárodnom turnaji.

V reprezentácii mal v porovnaní s klubom priemerných spoluhráčov a dostať sa majstrovstvá sveta či Európy bolo v jeho ére oveľa náročnejšie ako dnes. Smutnou časťou Bestovho príbehu však je fakt, že si „prepil“ aj svoju najväčšiu šancu zahrať si na majstrovstvách sveta.

Keď mal 35 rokov, Severní Íri sa konečne kvalifikovali na majstrovstvá sveta v roku 1982 a tréner Billy Bingham chvíľu zvažoval, že Besta povolá do tímu, aj keď od jeho posledného zápasu v reprezentácii prešlo päť rokov. Mohol to byť krásny moment – slávny hráč na sklonku kariéry povedie malú krajinu na svoj druhý veľký turnaj.

Realita však bola úplne iná. Best mal svoje najlepšie roky už dávno za sebou a stal sa z neho futbalový cestovateľ, ktorý hral v Juhoafrickej republike, USA aj v Hongkongu. Jeho život už naplno ovládal alkohol a tréner Bingham ho na šampionát nevzal.

„Narodil som sa s darom, ale ten so sebou niekedy prináša aj ničotu. Na ihrisku som chcel prekonať každého, ale to isté platilo aj po večeroch, keď sme šli von do mesta,“ povedal raz o sebe podľa webu goal.com.

Vianoce vo väzení

Best mal talent, ktorým na ihrisku zosmiešňoval protihráčov, a v Manchestri sa stal jednou z prvých futbalových celebrít. Okázalý nočný život a závislosť od alkoholu však viedli k jeho rýchlemu úpadku a napokon aj k predčasnej smrti vo veku 59 rokov.

Že smeruje do posledného štádia, uvidel celý svet vo chvíli, keď so skleneným pohľadom a opileckým úsmevom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie