Denník N

Only one time, no next time

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Každodenný život je čoraz absurdnejší. Zvykli sme si žiť bez tváre. Zvykli sme si nikam nechodiť. Prestali sme krútiť hlavou a prevracať oči. Nič nás už neprekvapí. Začíname si zvykať na to, že od politikov je prijateľné takmer čokoľvek. Neexistujú normy ani pravidlá, ba v mnohých prípadoch akoby už neexistovali ani zákony. Politikmi sa stávajú najabsurdnejšie postavičky bez akýchkoľvek predpokladov či daností.

Internet je v tomto obrovská pomoc. Facebook so svojimi algoritmami, ale hlavne jeho majitelia, pre ktorých je jediným kritériom zisk, nebude robiť žiadne drastické opatrenia proti šíreniu lží, mystifikácií, hoaxov a nenávistnej propagandy. Odstránia sem-tam nejakú bradavku, prípadne veci, ktoré už vzbudia priveľké verejné pohoršenie, takže by hrozilo nebezpečie ubúdania klikov. Všetko ostatné – najmä ak to má mnoho členov, kontroverzné diskusie a veľa kliknutí – podlieha režimu osobitnej ochrany.

Facebook sa síce vyhovára, že najal trojnásobne viacej moderátorov, ale tí sa rýchlo naučili, že keď chcú moderovať nejakú sliepku, ktorá znáša zlaté vajíčka v podobe klikov, tak dostanú po prstoch. A je jedno, či je tou sliepkou neonacistická organizácia alebo permanentné lži prezidenta.

Zástupy neohrozených idiotov rastú. A paralelne sa utvárajú aj volebné výsledky.

V USA panuje momentálne veľká povolebná radosť a úľava na jednej strane a rozčarovanie, ba až agresívna zlosť na strane druhej. Nepopieram, patrím k tej strane, ktorej sa uľavilo, aj keď v mojom prípade len trochu.

Čítal som, ako poprední slovenskí politici vyjadrili svoju náklonnosť k Trumpovi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie