Denník N

Nenechal sa zlákať fantáziami demokratov a získal späť modrý múr. Päť dôvodov, prečo Biden vyhral voľby

V New Yorku v sobotu oslavovali Bidenovo víťazstvo. Foto - TASR/AP
V New Yorku v sobotu oslavovali Bidenovo víťazstvo. Foto – TASR/AP

Demokratovi do Bieleho domu pomohla pandémia, sústredenosť na stredozápad a zrejme aj to, že sa držal v strede.

Chvíľu to trvalo, ale Joe Biden sa napokon stane americkým prezidentom. Zbor voliteľov môže vyhrať v pomere 306 ku 232, teda presne v opačnom garde, ako Trump pred štyrmi rokmi porazil Hillary Clintonovú.

Hoci v mnohých dôležitých štátoch to tento rok bolo tesné (v štyroch je momentálne rozdiel menej ako percento, v dvoch sa bude prepočítavať), v celkovom počte hlasov má náskok takmer 4,5 milióna voličov. Ako sa to Joeovi Bidenovi podarilo?

1. Pandémia a ekonomika

Allan Lichtman je historik, ktorý sa preslávil v roku 2016, keď ako jeden z mála správne predpovedal víťazstvo Donalda Trumpa. Podarilo sa mu to vždy od roku 1984.

Má na to systém, svoje predpovede odvodzuje od 13 kľúčov. A keď sa ho pýtali minulý rok, či Donald Trump vyhrá znova, vravel, že podľa bodov to tak vyzerá.

Všetko sa však zmenilo, keď sa z čínskeho Wu-chanu začiatkom roka do sveta rozšíril dovtedy neznámy vírus. Otočil svet hore nohami a výrazne zasiahol aj Spojené štáty, kde v súvislosti s covidom zomrelo 237-tisíc ľudí. Zároveň sa prepadla ekonomika a aj s ohľadom na to Lichtman v auguste hovoril, že jeho systém už vraví, že Trump tento rok prehrá.

Ťažko dnes povedať, či by sa Joe Biden stal prezidentom aj bez koronavírusu. Pre ľudí, ktorí berú covid vážne, bol však jasnou voľbou.

Trump, ktorý chcel kampaň postaviť na rekordne dobrej ekonomike, zrazu čelil pandémii, aká tu nebola sto rokov, a obrovskému prepadu hospodárstva. To sa síce v posledných mesiacoch zotavovalo, no hlavnou témou médií bola pandémia.

„V týchto falošných správach je to len samý covid, covid, covid, covid,“ sťažoval sa prezident podľa BBC.

Koronavírus mnohým ukázal i nekompetentnosť prezidenta Trumpa, ktorý najskôr chorobu zľahčoval a neskôr sa sám infikoval. Na druhej strane Biden sa snažil budovať imidž skúseného politika, ktorý by sa správal inak a ktorý súcití s ľuďmi. V USA už je veľa ľudí, ktorí v pandémii stratili príbuzných.

„Pod vplyvom covidu-19 národ túžil po lídrovi, ktorý je kompetentný a má empatiu,“ napísal týždenník Time.

2. Kampaň a peniaze

S kampaňou Joea Bidena to počas primárok nevyzeralo ružovo. Chýbali mu financie, ľudia a 77-ročného politika, ktorý celú kariéru voličom podával ruky, zastavila v naučenom štýle kampane pandémia.

Biden sa však prispôsobil. Najal si dvojku Obamovej kampane v roku 2012 Jen O’Malleyovú Dillonovú, ktorá mu prekopala kampaň.

Demokrati na rozdiel od republikánov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie