Denník N

Ako vitamín D vplýva na koronavírus? Z polhodiny na slnku ho získate toľko ako z kila lososa

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Hoci má v názve vitamín, ide o hormón. Tvorí sa v tele, keď sme na slnku, nachádza sa v rybách a vedci intenzívne skúmajú, či nám pomôže v boji s pandémiou. Na vzťah medzi nedostatkom vitamínu D a infekciou novým koronavírusom i ďalšími chorobami sa Denník N pýtal odborníkov.

Naše telá produkujú vitamín D v reakcii na silné slnečné žiarenie. Staršia britská štúdia uverejnená v roku 2016 v časopise British Journal of Family Medicine však uvádza, že tridsať až štyridsať percent populácie Spojeného kráľovstva ho v zime nemá dosť. Na konci leta je to pritom iba osem percent.

Na Slovensku takéto dáta k dispozícii nemáme, keďže hladina vitamínu D sa plošne nezisťuje. Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa však na severnej pologuli vo všeobecnosti platí, že čím ďalej od rovníka ľudia žijú, tým je väčšia pravdepodobnosť, že vitamínu od novembra do februára nebudú mať dostatok.

„U starších ľudí sa vitamín D považuje celkovo za nedostatkový, pretože schopnosť tvoriť ho pod vplyvom UV žiarenia klesá vekom,“ hovorí Sukeľ.

D-čko reguluje imunitnú odpoveď

Znižovanie hladiny vitamínu D môže byť ďalším problémom pri zimnej vlne pandémie nového koronavírusu.

Viacero výskumov totiž naznačuje, že „slnečný vitamín“ môže ovplyvniť priebeh ochorenia covid-19 či pravdepodobnosť, že sa infikujete.

Vitamín D je rozpustný v tuku. Zdroj – Unsplash/Michele Blackwell

„Vitamín D je teraz hitom. Právom, lebo jeho účinky sa ukázali ako nekonvenčné a siahajúce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie