Denník N

Bezplatné testovanie zabezpečia hasiči v každom zelenom okrese. V druhom kole bolo menej ako percento pozitívnych (mapa a zoznam miest)

Po druhom kole plošného testovania budú v zelených okresoch zabezpečovať odberné miesta hasiči.

Foto N – Tomáš Benedikovič

V druhom kole prebehlo plošné testovanie v 45 takzvaných červených okresoch. Zúčastnili sa na ňom 2 044 855 ľudí, testy identifikovali 13 509 pozitívnych. Ide o 0,66-percentnú pozitivitu. V tomto čísle sú aj ľudia, ktorých otestovali v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb aj vo firmách.

Len na odberných miestach otestovali 1,8 milióna ľudí – minister obrany hovorí, že ide o porovnateľný počet pri rovnakých okresoch ako v prvom kole celoplošného testovania. Kým v prvom kole bola v týchto okresoch pozitivita 1,45 percenta, v druhom 0,62 percenta – Naď hovorí, že ide o pokles pozitivity o 58 percent.

Najhoršia situácia je po druhom kole v okrese Púchov, kde bolo 1,65 percenta pozitívnych, a v okrese Stará Ľubovňa s 1,3 percenta pozitívnych. Najlepšie skončili Zvolen a Medzilaborce s 0,28 percenta. Ľudia, ktorí mali pozitívny test v prvom kole, sa na druhom nezúčastnili, sú ešte v karanténe.

Celkovo malo v druhom kole testovania 15 okresov nad 0,7 percenta pozitívnych, po prvom kole to bolo 45 okresov.

Premiér: Som spokojný

Premiér je s výsledkami veľmi spokojný. Hovorí, že infekčných je na Slovensku výrazne menej, a je to podľa neho najmä dôsledok plošného testovania. Na vysvetľovanie odborníkov, že za spomalením šírenia nákazy je aj obmedzenie mobility na Slovensku, premiér reaguje, že jemný vplyv mohol mať aj „lockdowník“, ktorý sme tu mali, ale aj iné štáty majú obmedzenia a na ich krivke to nevidieť.

Experti už cez víkend vysvetľovali, že skutočný dosah plošného testovania ešte presne pomenovať nevieme, a hovorili, že sa už prejavil efekt sprísnených opatrení z polovice októbra – zatvorenie škôl okrem prvého stupňa a materských škôl či zákaz vychádzania okrem cesty do práce.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie