Denník N

Vakcína proti koronavírusu by mohla byť už koncom roka. Na jar sa možno vrátime do normálu, vraví vedec 

Ilustračné foto. Zdroj - pfizer.com
Ilustračné foto. Zdroj – pfizer.com

Vedci sú o niečo bližšie k tomu, aby pandémiu dostali pod kontrolu. Kandidátska vakcína, ktorú vyvíjajú spoločnosti Pfizer a BioNTech, má podľa predbežných výsledkov 90-percentnú účinnosť a žiadne vážne vedľajšie účinky. Do obehu by sa mohla dostať už koncom roka.

Zatiaľ čo najväčšia pozornosť sa venovala oxfordskej vakcíne AstraZeneca či americkej Moderne, nemecko-americký tandem BioNTech – Pfizer sa nenápadne priblížil k cieľovej rovinke. Odvčera to vyzerá, že svojich konkurentov dokonca predbehol.

Až 90-percentná úspešnosť vakcíny, ktorá vyplýva z prvých analýz, prekvapila aj odborníkov. Regulačné orgány pritom uviedli, že schvália vakcínu, ktorá bude účinná minimálne na päťdesiat percent. Teda ochráni polovicu tých, ktorí ju dostanú.

John Bell z Oxfordskej univerzity, ktorý spoluvyvíja konkurenčnú vakcínu, povedal pre rádio BBC, že tím spoločnosti Pfizer preukázal „úžasnú úroveň účinnosti“ a mohlo by to znamenať, že do budúcej jari sa vrátime do normálu. „Som prvý, kto to povedal, ale hovorím to s istotou,“ dodal.

Na štúdiu okamžite zareagovala aj americká burza rekordným vzostupom akcií oboch spoločností.

Čo o vakcíne hovorí slovenský premiér Igor Matovič: Keď bude vakcína na covid-19, očkovanie nebude povinné. „Ak by sme spravili povinné očkovanie, presiahli by sme mieru únosnosti,“ povedal premiér v Rádiu Expres. Štát podľa neho musí urobiť nasledujúce mesiace veľkú kampaň. „Keď sa 60 percent ľudí nezaočkuje, tak nám vakcína ani nepomôže,“ dodal.

Schválenie chcú žiadať už koncom mesiaca

„Dnešok je skvelým dňom pre vedu a ľudstvo,“ napísal v správe Albert Bourla, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer.

„Na ramenách nesieme ťarchu v podobe nádejí miliárd ľudí, miliónov podnikov a stoviek vlád. Teraz im môžeme zodpovedne povedať, že vidíme svetlo na konci tunela,“ doplnil neskôr v rozhovore pre televíziu CNBC.

Spoločnosť Pfizer oznámila, že predloží žiadosť o povolenie na núdzové použitie americkému Úradu pre dohľad nad potravinami a liečivami (FDA), len čo štúdiu ukončia.

Mohlo by k tomu prísť už tretí novembrový týždeň. Dovtedy ide stále o predbežné výsledky, ktoré treba brať s rezervou.

„Nemôžeme sa nechať ovládnuť nadšením

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie