Denník N

Na Severných Írov sa nedá pozerať, vravel tréner Barcelony. Na Slovákov si však veria

Futbalisti Severného Írska. Foto - tasr/ap
Futbalisti Severného Írska. Foto – tasr/ap

Pred štyrmi rokmi boli príjemným spestrením majstrovstiev Európy. Fanúšikovia Severného Írska vytvárali na šampionáte vo Francúzsku jedinečnú a priateľskú atmosféru, ktorou hnali svojich hráčov vpred.

Fanúšikovským hitom sa stala pieseň Will Grigg’s on Fire, ktorá vznikla na melódiu hitu Freed from Desire talianskej speváčky Galy Rizzatto. Z útočníka Willa Grigga urobili pokriky z hľadiska hviezdu, aj keď na Eure neodohral ani minútu. Pesničku pôvodne pretextoval fanúšik druholigového anglického Wiganu, v ktorom Grigg vtedy pôsobil.

Severní Íri pri svojej prvej účasti na majstrovstvách Európy v skupine zdolali Ukrajinu 2:0, čo im stačilo na postup do osemfinále. Tam nestačili na neskoršieho semifinalistu z Walesu, ktorému podľahli 0:1.

Severní Íri by si po štyroch rokoch radi zopakovali účasť na Eure, vo finále baráže musia vo štvrtok 12. novembra zdolať Slovensko (hrá sa od 20:45, vysiela Jednotka). Čiastočne sa budú môcť spoľahnúť aj na podporu fanúšikov. Zápas v Belfaste bude z hľadiska sledovať 1060 divákov.

„Nachádzame sa vo fáze, keď je pre nás ťažké vyhrávať, a rozhodne nám nepomáha hrať za zatvorenými dverami,“ vravel podľa Belfast Telegraph severoírsky tréner Ian Baraclough. „Prítomnosť divákov môže urobiť veľký rozdiel,“ dodal.

Legenda: Slováci? Horší než Bosna

Stretnutie medzi Severným Írskom a Slovenskom má všetky predpoklady nebyť pekným futbalovým zápasom. Obe reprezentácie sa nachádzajú vo veľmi podobnej situácii, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie