Denník N

Roky pomáhal korumpovať žilinských sudcov. Veľký Fero sa postavil pred súd

František Tóth, teda Veľký Fero, pre súdom (v zelenom). Foto – N
František Tóth, teda Veľký Fero, pre súdom (v zelenom). Foto – N

(Aktualizované) František Tóth pred vyšetrovateľmi priznal vinu. Je teda pravdepodobné, že na hlavnom pojednávaní sa bude rozhodovať už len o výške trestu.

Už niekoľko rokov poberá dôchodok 350 eur mesačne. K tomu má necelú tisícku z prenájmu nehnuteľností. Pri tomto výpočte by si František Tóth, známy žilinský podnikateľ, mohol dopriať nadštandardný život dôchodcu.

Lenže žil omnoho luxusnejší život, ako by mohli ukazovať jeho oficiálne príjmy. Mal dom v Španielsku a každoročne si doprial aj drahú dovolenku.

„Kľúčom“ k úspechu boli jeho známosti so sudcami. Jedným z nich bol Pavol Polka, ktorý bol tiež známy svojím luxusným životom. Do partie patril aj nebohý sudca Najvyššieho súdu Daniel Hudák. Spoločne trávili aj dovolenky, napríklad aj na exotickom ostrove Bora Bora v Polynézii.

Dokázať mu, čo bolo jeho skutočnou zárobkovou činnosťou, sa polícii dlho nedarilo. „Veľký Fero“, ako ho prezývali v podsvetí, bol známy tým, že na žilinských súdoch vedel všetko vybaviť. Roky stál na strane kriminálnikov a cez svojich ľudí pre nich kupoval rozsudky.

Video: Veľkého Fera privádzajú pred súd

Posledný rok si už luxus pri mori Veľký Fero nedoprial. Od vlaňajšieho leta je vo väzbe a v utorok sa postavil pred senát Špecializovaného trestného súdu sudcu Ivana Matela. „Veľký Fero“ sa pred vyšetrovateľom a prokurátorom ku všetkému priznal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie