Denník N

Politológ Chytilek: Bez koronavírusu by vyhral Trump, budeme prekvapení, koľko vecí Biden presadí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Roman Chytilek je brniansky politológ, ktorý sa špecializuje na volebné správanie okrem iného aj v Spojených štátoch.

V rozhovore hovorí aj o tom, ako Bidenovi k víťazstvu pomohli hlasy menšín, prečo hlasy poštou boli tak výrazne demokratické a čo možno očakávať od nového prezidenta USA.

Joe Biden prebral od volebného výsledku Donalda Trumpa z roku 2016 tri štáty určite (Pensylvániu, Michigan, Wisconsin) a ďalšie dva veľmi pravdepodobne (Arizona a Georgia). Znamená to, že Biden dosiahol najlepší výsledok, aký mohol?

Takmer určite nie. Keď to porovnáme s predvolebnými prieskumami, tak Biden viedol vo viacerých štátoch, napríklad aj v Severnej Karolíne, ktorá sa teraz síce ešte stále sčítava, ale pravdepodobne ich prehrá. Vyrovnaný súboj naznačovali prieskumy aj v Ohiu, kde prehral celkom jasne, a niektoré aj v Texase, kde takisto prehral. To znamená, že ten výsledok je v skutočnosti o niečo horší, než naznačovali prieskumy, a určite je horší, čo sa týka rozdielu hlasov, pretože tam sa naznačovalo, že Biden vyhrá o sedem alebo osem percent, a výhra nakoniec bude možno len o tri percentá. Ale dosiahol lepší výsledok, ako naznačovalo bezprostredné sčítavanie hlasov, keď bol Trump na istý čas favoritom stávkových kancelárií.

Zastavme sa teda pri tých prieskumoch. Prečo americké prieskumné agentúry nie sú schopné odhadnúť výsledky volieb?

Ťažko povedať. V roku 2016 sa hovorilo, že zlyhanie prieskumov súviselo s tým, že koniec kampane Hillary Clintonovej bol veľmi zlý a že prieskumy to predpovedali dobre. Ale v roku 2020 sa nič také nestalo a napriek tomu je rozdiel medzi volebnými výsledkami a prieskumami pomerne podstatný. Možné vysvetlenie je také, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie