Denník N

Prokurátor Ján Hrivnák: O Kováčikovi sme mali roky indície, ale teraz máme dôkazy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kandidát na generálneho prokurátora Ján Hrivnák hovorí, že ho mrazí z toho, čo sa teraz dozvedáme o fungovaní bezpečnostných špičiek štátu.

Prokurátor Ján Hrivnák sa už raz o post generálneho prokurátora v roku 2010 uchádzal a hovorí, že na to doplatil disciplinárnym stíhaním, s ktorým prišiel jeho nadriadený Dušan Kováčik. V rozhovore pred voľbou generálneho prokurátora v Národnej rade hovorí aj:

  • o spôsoboch špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika,
  • ako vníma éru Dobroslava Trnku,
  • o tom, kto z kandidátov by bol najlepší generálny prokurátor.

Ako ste sa dozvedeli o zatknutí špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika?

Bolo to vo štvrtok ráno, krásny slnečný deň. Zapol som si v kancelárii v Pezinku rádio, aby som si vypočul správy, a dopočul som sa, že zatkli špeciálneho prokurátora. Bol som prekvapený a neveril som, že to, čo počujem, môže byť pravda. Na druhej strane som túto informáciu privítal.

Nevedeli ste na úrade, že sa to chystá?

Nevedel. Premietal som si v to ráno minulosť, ktorú som s ním prežil, a pýtal som sa, načo mu to všetko bolo, prečo tak konal a prečo to muselo takto skončiť. Neskôr som sa stretol aj s kolegami a preberali sme to.

Ste na úrade prakticky od začiatku, poznáte ho 16 rokov. Prečo takto skončil?

Postupom času uňho nastala zmena. Čo ju determinovalo, neviem. Je to asi určitá osobnostná výbava, ktorú si človek nesie celý život so sebou. V minulosti sa mi javil ako normálny človek, normálny prokurátor, vychádzali sme spolu, ale postupom času som zistil, že naše cesty sa rozchádzajú. Neviem, čo všetko robil, ani ktoré prípady si sám pridelil. Nemal som právo vstupovať do jeho vecí, ani ho hodnotiť. Ja to vnímam tak, že jeho zatknutie je výsledkom toho, že sa spreneveril princípom prokurátora. Od jeho spôsobov sa dištancujem.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie