Denník N

Pozrite si prvú fotografiu Zeme zhotovenú najnovšou európskou meteorologickou družicou

Začiatkom augusta doručil nový európsky satelit MSG-4 fotografiu Afriky a Európy vo výbornom rozlíšení.

Začiatkom augusta odfotografoval prístroj SEVIRI (Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager) na satelite MSG-4 svoju prvú snímku Zeme. Znamená to, že tento najnovší geostacionárny európsky satelit je v poriadku a pripravený na použitie.

Satelit MSG-4 (Meteostat Second Generation) vyniesla nosná raketa Ariane 5 15. júla z kozmodrómu mesta Kourou vo Francúzsku. Po 40 minútach od vzlietnutia sa satelit oddelil od nosnej rakety a dostal sa na prechodovú dráhu ku geostacionárnej dráhe.

Štart rakety Ariane 5. Foto - arianespace.com

Odtiaľ sa po 11 dňoch rôznymi manévrami dostal na geostacionárnu dráhu, kde jeho riadenie prevzala spoločnosť Eumetsat (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites).

Výška geostacionárnej dráhy nad Zemou je 35 786 km, satelit sa musí nachádzať presne nad rovníkom a obiehať kruhovou rýchlosťou 3.07 kilometrov za sekundu.

Geostacionárna družica obieha okolo Zeme synchrónne s jej rotáciou. Výsledkom toho zobrazuje stále to isté miesto na Zemi a môže sa použiť na prípravu časozberných animácií, napríklad počasia. FOTO - Wikipedia / Brandir
Geostacionárna družica obieha okolo Zeme synchrónne s jej rotáciou. Výsledkom je, že zobrazuje stále to isté miesto na Zemi a môže sa použiť na prípravu časozberných animácií, napríklad počasia. Foto – Wikipedia / Brandir

Johann-Dietrich Woerner zo spoločnosti ESA v tlačovej správe povedal, že „vypustenie (satelita) umožní vysokokvalitné pozorovanie počasia z vesmíru vrátane rýchlej detekcie a varovaní pred extrémnymi výkyvmi počasia“.

Po uvedení do prevádzky sa satelit MSG-4 premenuje na meteostat-11 a bude čakať na svoju príležitosť, keď bude môcť nahradiť jedného zo svojich predchodcov. Zabezpečí tak kontinuitu prísunu dát z orbitu až do roku 2019 alebo 2021, keď sa predpokladá spustenie satelitov tretej generácie.

Samotná fotografia zobrazuje Afriku, západnú a strednú Európu a najvýchodnejšiu časť Južnej Ameriky. Vďaka výbornému rozlíšeniu je na fotografii dobre zobrazená Sahara aj dažďové pralesy v strede Afriky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie