Denník N

Čo vám dala korona?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už aby bola preč, ale sú na nej aj veci, ktoré až také zlé nie sú.

Obdobie prvej a druhej vlny korony dosť zamávalo mojou psychikou a čítam, že nie som sám – denne vychádzajú články, ako v čase sociálnej izolácie trpia ľudia bez partnerov, aj partnerské vzťahy, ľudia mladí aj starí – každý medziľudský problém sa strojnásobuje.

Všetci sme upadli do stavu podivnej letargie – život má veľa otáznikov a žiadne pevné body. Chýbajú nám pozitívne správy, čokoľvek, na čo by sa dalo tešiť, lebo každý plán je príliš odvážny a korona ho kedykoľvek zhatí.

Strach nám bráni žiť náš autentický život a čomu nezabráni, do toho aspoň primieša výčitky svedomia.

Predsa na sebe cítim od marca, v druhej mentálnej vlne korony, isté zmeny. A niektoré sú dokonca k lepšiemu! V čom je dobrá korona? Spisujem ich sem, lebo vraj to pomáha.

1. Radosť z maličkostí

Hlad je najlepší kuchár, povedala by moja starká – ja som zistil, že sa vďaka korone viem oveľa viac tešiť z mála. Objednal som si knihy z internetového antikvariátu, lampu na knihy – túžobne ich očakávam, akoby to boli drahokamy. Bol som po polroku sociálnej izolácie v Petržalke a pocit to bol, skoro ako keby som bol niekde na výlete. Dobre, nebolo to Toskánsko, ale radosť bola.

Veci, čo by mi pred koronou prešli nebadane popod prsty, teraz vyvolávajú salvy radosti. Keď vyjde slnko, keď si dáme obed z indickej reštaurácie (a donáška ho cestou nevyleje). Všimli ste si, aká je teraz krásna jeseň? Ja by som povedal, že je trikrát krajšia ako pred koronou!

2. Radosť z ľudí

Nikdy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie