Denník N

Kolíkovej odvážna reforma: O dva roky chce zhruba o polovicu menej súdov (+ mapa)

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto - TASR
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto – TASR

Odvolacie súdy by boli iba v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove; v Bratislave a Košiciach by vznikli mestské súdy. Súdov bude síce menej, ale sudcovia sa budú špecializovať na jednu agendu, a teda budú rozhodovať rýchlejšie a kvalitnejšie, sľubuje ministerka spravodlivosti.

Namiesto 54 okresných súdov len tridsať a v Bratislave a v Košiciach dva mestské súdy. Namiesto ôsmich krajských súdov len tri – odvolacie súdy v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove. Na Slovensku sa chystá veľká súdna reforma a už o dva roky to má znamenať aj novú mapu súdov.

Reforma, o ktorej ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) hovorí už tri roky, sa dostáva do finálnej časti. Denník N videl návrh súdnej mapy, o ktorej ministerstvo hovorí, že ide len o pracovnú verziu.

Na žiadne otázky hovorca Peter Bubla nereagoval. „Ide o pracovný materiál, ktorý len v pondelok ministerka predstavila zatiaľ iba predsedom krajských súdov. Rada by o ňom hovorila v najbližších dňoch ešte so sudcami aj ďalšími zástupcami súdnej moci, či už je to predseda súdnej rady, predseda Najvyššieho súdu, predseda Ústavného súdu,“ povedal.

Bubla sľubuje, že následne ho ministerstvo predstaví aj verejne. „Prosíme však v tejto chvíli o troška trpezlivosti. Považujeme za korektné, slušné najskôr o návrhu hovoriť so sudcami,“ povedal.

Získať si sudcov pre reformu nebude ľahké. Ministerka bude musieť presvedčiť aj koaličných partnerov. Všetku legislatívu k tomu chce ministerka nechať schváliť na budúci rok a v roku 2022 chce už súdnu mapu prekresľovať.

Návrat pred Mečiara

Ak si začnú Kolíkovej návrh čítať starší sudcovia, môže sa im zdať povedomý.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Slovensko

Teraz najčítanejšie