Denník N

Na tento návrh školy dlho čakali. Chudobné deti by sa mali učiť v školách, lebo inak sa to nedá

Foto - Tomáš Hrivňák
Foto – Tomáš Hrivňák

Odborníci vítajú možný návrat detí z chudobného prostredia do škôl. Pomôže im to, aj keby to nebolo každý deň v týždni. Minister školstva chce učenie v skupinkách aj pre ostatné deti a postupný návrat do škôl.

Odborníci po tomto kroku volali už od jari. Deti zo sociálne znevýhodneného prostredia sa jednoducho potrebujú učiť priamo v škole, pretože všetky ostatné spôsoby u nich nefungujú.

„Pre deti, ktoré nemajú prístup k digitálnym technológiám, dištančné vzdelávanie nie je reálnym vzdelávaním,“ hovorí aj šéfka Štátneho pedagogického ústavu Miroslava Hapalová.

Podľa Hapalovej je v druhej vlne prioritou, aby sa tieto deti učili aspoň v škole prezenčne – v malých skupinkách s učiteľom. Tak si to aj ministerstvo školstva v septembri naplánovalo – ak sa škola dostane do červenej fázy semaforu, deti na druhom stupni sú doma, avšak tie z chudobných rodín sa môžu v malých skupinkách učiť v škole.

Keď sa však v októbri sprísňovali opatrenia, druhý stupeň základných škôl zavrelo bez výnimky. Ministerstvo narazilo na opatrenia, ktoré mali znížiť mobilitu, a prezenčné vyučovanie povoliť nechcelo.

Minister školstva Branislav Gröhling však v sobotu na svojom facebooku informoval, že túto požiadavku chce predniesť epidemiológom. A zdá sa, že sa mu ich podarilo presvedčiť. Premiér Igor Matovič v pondelok oznámil, že ústredný krízový štáb schválil možnosť, aby sa deti z rodín v hmotnej núdzi mohli vrátiť do škôl.

Foto – Tomáš Hrivňák

„Nemôžeme dovoliť, aby nám z týchto detí vyrastala stratená generácia,“ oznamoval premiér novinku. Nespresnil, v akom režime by sa mali do škôl vrátiť, to mal v utorok spresniť minister Gröhling. Zatiaľ sa tak nestalo.

Aj o školách sa má diskutovať v utorok na stretnutí premiéra s predstaviteľmi najviac zasiahnutých oblastí – o tom, v akom režime budú fungovať školy počas zimy.

Chýba nielen internet, ale najmä učiteľ

Prvý stupeň základných škôl je naďalej otvorený a podľa učiteľky Zuzany Révészovej sa často stáva v chudobných rodinách takýto scenár:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie