Denník N

S čím išlo na rokovania školstvo: otvoriť plavárne aj fitnescentrá s obmedzeniami, diváci na hokeji a futbale s testami

Kedy sa na tribúny vrátia fanúšikovia? Foto archív N - Tomáš Benedikovič
Kedy sa na tribúny vrátia fanúšikovia? Foto archív N – Tomáš Benedikovič

Premiér, hlavný hygienik aj ministri rokujú s reštauráciami, školami a cirkvami, ako by sa mohli uvoľňovať opatrenia počas zimy. Igor Matovič dopredu hovoril, že v nasledujúcich týždňoch sa opatrenia neuvoľnia.

Ministerstvo školstva, pod ktoré spadá aj šport, prišlo na rokovanie s premiérom a hlavným hygienikom s návrhom viacerých uvoľnení. Štátny tajomník ministerstva školstva pre šport Ivan Husár navrhol, aby sa s obmedzeniami otvárali fitnescentrá či plavárne. Návrh poskytol médiám.

Konkrétne pre fitnescentrá navrhujú otvorenie s podmienkou, že v jednom okamihu by vnútri nemohla byť koncentrácia ľudí vyššia ako jedna osoba na 30 metrov štvorcových. Pri plavárňach by to bol jeden človek na 20 metrov štvorcových. Alternatívnym návrhom ministerstva je, že by sa otvorilo šesť konkrétnych bazénov v Košiciach, Poprade, Banskej Bystrici, Bratislave, Žiline a Šamoríne.

Diváci na hokeji aj futbale, ale s testami

Štátny tajomník v návrhu píše aj to, že by sa mali povoliť druhé najvyššie súťaže vo futbalovej a v hokejovej lige. Prvá liga sa môže hrávať už dnes. Žiada aj povolenie hromadných podujatí, ak by účastníci mali negatívne antigénové testy nie staršie ako 12 hodín.

Tréningy by povolili do 15 osôb. Aktuálne platí zákaz zhromažďovania viac ako šiestich osôb.

Husár by zároveň chcel povoliť divákov na štadiónoch v najvyšších súťažiach. Konkrétne na hokeji navrhuje povoliť 500 divákov, keďže ide o interiér, na futbale, ktorý sa hrá v exteriéri, navrhuje tisíc divákov. Podmienka by bola, aby diváci mali negatívny antigénový test. Ten by sa dal urobiť aj pred zápasom, keďže jeho vyhodnotenie trvá od 15 do 30 minút.

Premiér pritom pri príchode na rokovania hovoril, že uvoľňovanie v najbližších týždňoch neočakáva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie