Denník N

Ficove topánky

Foto – TASR
Foto – TASR

Viete si predstaviť, že aj do centrály Smeru a do Digital Parku niekedy nabehne NAKA zobrať kompletne celé účtovníctvo Smeru a finančnej skupiny Penta?

„Niekomu tečie do topánok a vymýšľa si nezmysly,“ reagoval Robert Fico na ranný facebookový status Igora Matoviča, v ktorom avizoval informáciu o premiérovi, ktorý má na účtoch svojich firiem v Belize milióny dolárov. Hoci v tej chvíli ešte nebolo jasné, či mal Matovič na mysli predsedu slovenskej vlády alebo nejakej juhoamerickej – a ak tej prvej, z ktorého obdobia (minimálne napríklad majiteľ Elektry by o tom vedel svoje)… Ale premiér Fico už tušil, že reč bude o ňom.

„Viete si to vôbec predstaviť?“ pýtal sa novinárov ešte pred verejným vystúpením šéfa OĽaNO. A má pravdu. Znie to ako sci-fi. Z rovnakej ríše ako napríklad nahrávka s jeho hlasom, na ktorej sa chválil, že zohnal milióny vlastnou hlavou. Alebo ako ten pohár koly v konšpiračnom byte s Jaroslavom Haščákom, ktorý sa v tom istom byte pred inými ľuďmi pýši, že stranu Smer financuje od začiatku a že z privatizácie už ulial ministrovi hospodárstva stovky miliónov vo vtedajších korunách. Viete si to vôbec predstaviť? A viete si predstaviť, že aj do centrály Smeru a do Digital Parku niekedy nabehne NAKA zobrať kompletne celé účtovníctvo Smeru a finančnej skupiny Penta?

Účet na Belize je možno sci-fi, veď sa ukáže. Ale zlúčenie poisťovní Dôvera a Apollo bez zdanenia (cca 80 miliónov eur) je realita. Stámiliónové zákazky pre Váhostav sú realita. Zmanipulovaný mýtny tender s najdrahším víťazom (850 miliónov eur) je realita. Emisie. Nástenkový tender. Miliárd, ktoré sa „stratili“ v éteri Ficových vlád vďaka vopred určeným víťazom, je oveľa viac ako pár drobných niekde v Belize z Matovičovho statusu. Koľko to môže byť peňazí? A kde ich ukryli? Viete si to vôbec predstaviť?

Premiér má, samozrejme, pravdu. Niekomu tečie do topánok a vymýšľa si nezmysly. Raz na Matoviča, raz na Sulíka, raz na mňa… Na každého, kto nehrá s dnešným systémom. Naopak, tí, ktorí sa dohodnúť vedia, majú zázračný pokoj. Od Fica. Od polície. Od špeciálneho prokurátora. A od „podnikateľov“, ktorí ich ovládajú. Možno sú teraz na koni. Ale v jednom sa mýlia. „Volič nie je h…,“ ako to povedal jeden z hlavných aktérov kauzy Gorila. Stačí sa pozrieť na Mečiara. Alebo na Ficove topánky.

Autor je predseda hnutia NOVA

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie