Denník N

Afganistan a Pakistan trápi okrem covidu-19 aj detská obrna. Ženy, ktoré ju chcú zastaviť, sú terčom nenávisti

Sestrička očkuje pakistanské deti proti obrne. Foto – TASR/AP
Sestrička očkuje pakistanské deti proti obrne. Foto – TASR/AP

Ženám odporcovia vyčítajú, že pracujú s mužmi a idú tým proti islamu. O očkovaní navyše šíria nebezpečné klamstvá.

Na svete sú podľa WHO už len dve krajiny, ktorým sa nepodarilo vyhubiť detskú obrnu, hoci vakcína proti nej je známa už od 50. rokov minulého storočia. V Afganistane a Pakistane sa pre vojny, politickú nestabilitu, komplikovanú bezpečnostnú situáciu, nefungujúcu infraštruktúru v ťažko prístupných regiónoch, „deravé “ spoločné hranice, ale aj pre hoaxy o očkovaní stále nedarí dostať vakcínu ku všetkým deťom.

Hoci obe krajiny boli po rokoch problémov na celkom dobrej ceste, keď klesal počet nakazených a stúpal počet zaočkovaných detí, všetko skomplikovala pandémia covidu-19. Viedla k obmedzeniu pohybu, presunu pozornosti domácich aj medzinárodných zdravotníckych organizácií na koronavírus, ale aj k ešte väčšiemu strachu z očkovania a jeho odmietaniu. Ak sa totiž niekde aj očkovanie podarilo zorganizovať, rodičia buď deti nepriviedli zo strachu, aby sa nenakazili covidom-19, alebo nevpustili do svojich domov zdravotníčky či zdravotníkov, ktorí chceli deti zaočkovať.

Po pár mesiacoch sa očkovanie koncom leta podarilo obnoviť podľa pôvodných plánov. A s tým sa vrátili aj útoky na zdravotnícke tímy, ktoré chodia z domu do domu a deťom podávajú vakcínu vo forme kvapiek.

Ženy v prvej línii

Hoci zdravotnícka práca je niektorých oblastiach Afganistanu a Pakistanu mimoriadne riziková, platí, že sa to vzťahuje hlavne na zdravotníčky.

Čelia nielen rodičom odmietajúcim očkovanie, ale aj nenávistným kampaniam náboženských lídrov a niektorých politikov, ktorí spochybňujú vakcíny aj ženy. Ide to tak ďaleko, že niekedy ich až zavraždia či zmrzačia.

35-ročná Pakistanka Rašída Bíbíová minulý rok len zázrakom prežila útok ozbrojencov, ktorí na ňu a jej kolegyňu Nasrín strieľali z motocykla. Nasrín zomrela Rašíde v náručí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie