Denník N

Mladí Rómovia z Valaskej sú „United Colors“ a vedia, kde hľadať prácu

Združenie mladých Rómov zrekonštruovalo väčšinou svojpomocne dom vo Valaskej a zamestnáva v ojedinelom projekte, ktorý by sa dal nazvať aj Black and White, znevýhodnených bez rozdielu. Perú, žehlia, učia, radia a rozbehnutý projekt už financujú sami.

Mladá Rómka žehlí opranú posteľnú bielizeň, starostlivo ju skladá, priloží kartičku kvality s menom a telefonickým kontaktom, potom celú súpravu zabalí do igelitu a položí ju k ďalším na policu. Projekt Združenia mladých Rómov začal fungovať a má šancu na úspech.

Väčšinu si urobili sami

Šéf združenia Ivan Mako nás sprevádza zrekonštruovanými priestormi podzemia domu vo Valaskej (okres Brezno), ktorý sa ešte pred pár rokmi rozpadával. „Tu je práčovňa, kotolňa, tu bude dielňa na výrobu darčekových predmetov, tu kopírovacie a skenovacie centrum,“ otvára postupne dvere zrekonštruovaného podzemia.

Kedysi takmer úplne rozpadnutý dom postupne rekonštruujú. Foto N – Daniel Vražda

Združenie pred niekoľkými rokmi kúpilo väčšiu budovu vo Valaskej a pomocou peňazí z fondov ju začali rekonštruovať. Väčšinu domu si opravili sami.

„Obrátili sme v rukách každý cent. Čo sa dalo, sme znovu použili. Staré tehly aj kopu materiálu. Vodu a kanalizáciu som robil ja, čo bolo treba, som pozváral… Ďalší murovali, kládli podlahy, maľovali…“ hovorí šéf združenia.

Zamestnávajú 30 ľudí

Komunitné centrum momentálne zamestnáva okolo tridsať ľudí. Práčovňa a žehliareň fungujú len niekoľko mesiacov, vďaka dobrým cenám postupne získavajú zákazky. Sú pre nich existenčne dôležité, pretože projekt má byť samofinancovateľný. Len na energie potrebujú mesačne zarobiť minimálne 1600 eur. Celý „zisk“ investujú do zaplatenia nákladov na prevádzku a dokončenia centra; neskôr má ísť do rozvoja.

Ivan Mako je optimista a multifunkčné centrum si o niekoľko rokov predstavuje už s päťdesiatimi ľuďmi. Sociálne poradenstvo už majú akreditované, pribudnúť by mali opatrovateľské služby.

Žehliareň. Foto N - Daniel Vražda
Žehliareň. Foto N – Daniel Vražda

Pomáhajú a učia zadarmo angličtinu

Tridsaťtriročná Ľubomíra pracuje zatiaľ v centre ako dobrovoľníčka, perspektívne by chcela dostať zamestnanie. „Ľudia chcú pracovať, len musia dostať šancu. Tu ju máme,“ povedala. Do komunitného centra sa dostala, keď mala problémy s dcérou v škole. Chceli ju preradiť do špeciálnej a nevedela, čo má robiť.

„V centre mi poradili. Vôbec som nevedela, že na preradenie potrebujú môj súhlas, že sú aj iné možnosti, ako napríklad asistent alebo osobitný študijný plán,“ rozpráva.

V „United Colors“ vo Valaskej na farbách nezáleží. Na jednom poschodí informuje slečna z väčšinovej spoločnosti, o poschodie nižšie menšinová tmavšia sociálna poradkyňa Zdenka Harvanová. „Poskytujeme poradenstvo, robíme mimoškolské aktivity pre deti v kluboch, lektori doučujú deti angličtinu zadarmo,“ ukazuje na tabuľu popísanú anglickým textom.

Komunitné centrum radí a pomáha obyčajným ľuďom z okolia pri hľadaní práce či písaní životopisov, v spolupráci s Centrom právnej pomoci ich orientuje v spleti sociálnych a iných zákonov, pomáha pri exekúciách.

Sociálna poradkyňa rozpráva o tom, ako sa nezamestnaní ľudia dostanú do finančnej tiesne, zoberú si úver a dostávajú sa do kolotoča, na ktorého konci sú exekútori. Ľuďom vo finančnej tiesni pomáhajú s kontaktmi a vybavovaním splátkových kalendárov.

„Prišla za nami jedna žena, mala štyri pôžičky a exekúciu. Vybavili sme jej splátkový kalendár. Žije zo sto eur mesačne, ale privyrába si. Teraz v lete zbiera lesné plody a predáva ich. Úvery spláca mesačne po desať eur a pravidelne nám nosí doklady. Neviete si predstaviť, koľko ľudí má problémy,“ dodáva Harvanová.

Učili sa v zahraničí

Keď videl rozbiehajúci sa projekt vo Valaskej pred rokom Radosław Brudnicki zo Strediska na podporu sociálnej ekonomiky v Poľsku, neskrýval nadšenie a označil ho za ukážkový.

Organizátori nechcú brať prácu ľuďom v chudobnom regióne, ale chcú si ju voziť do Valaskej z bohatších miest. Mako tvrdí, že keby sa systémová sociálna ekonomika rozšírila, prácu by našli stovky ľudí.

Mladí Rómovia nevymysleli nič nové, len importovali vyskúšané modely zo zahraničia. Učiť sa boli v Belgicku, kde ťažko zamestnateľní ľudia pracujú v žehliarňach, práčovniach, záhradníctvach a pri triedení druhotných surovín. Napríklad v nemeckom Solingene vyrábajú putá pre políciu a nožnice na strihanie ovcí a zarábajú dosť na to, aby ich deti chodili do škôl a slušne žili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie