Denník N

Ledva spravil jeden kľuk. Teraz mladík s Downovým syndrómom dokončil najťažší triatlon

Jeho triatlonové úsilie sledovali online tisícky divákov. Chris Nikic už mal za sebou takmer štyri kilometre plávania a 180 kilometrov na bicykli, keď mohli diváci vidieť jeho otca Nika, ako svojmu 21-ročnému synovi hovorí: „Chlapče, už si takmer Ironman, už si z dvoch tretín Ironman.“

Chrisovi v tom čase ostávalo ešte odbehnúť maratón, aby dokončil jednu z najväčších športových výziev: najdlhší triatlon, takzvaný Ironman. Povzbudivé slová od otca počúval v momente, keď mu pred 42-kilometrovým behom zaväzoval šnúrky na topánkach. Sám by mal s ich zaviazaním problém: narodil sa s Downovým syndrómom.

Mladý Američan nakoniec triatlon úspešne dokončil a splnil aj 17-hodinový časový limit, ktorý organizátori vypísali pre všetkých súťažiacich. Zapíše sa tak do Guinnessovej knihy rekordov ako prvý človek s Downovým syndrómom, ktorý úspešne zvládol celý Ironman.

Svojím výkonom navyše pomohol vyzbierať takmer 40-tisíc dolárov na pomoc zdravotne znevýhodneným.

Stále počúvajú, čo všetko nikdy nedokážu

Rodičia triatlonistu pripomenuli, že v živote to nebolo vždy také veselé ako v sobotu večer, keď ich syn na Floride dobehol do cieľa.

Chris už v piatich mesiacoch absolvoval dôležitú otvorenú operáciu srdca. Prvé štyri roky života nebol schopný kráčať ani prijímať pevnú stravu. V tínedžerskom veku absolvoval viacero náročných operácií uší a aj ako 21-ročný stále zápasí s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie