Denník N

Jedna Amerika, dva národy

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Súčasný systém je hlboko chybný a nereprezentatívny, no napriek tomu nie je možné dosiahnuť konsenzus na reforme, pretože akákoľvek potenciálna oprava by zvýhodňovala jedných a poškodila druhých.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

V čase, keď píšem tieto riadky, v Spojených štátoch stále sčítavajú hlasy z prezidentských volieb, ktorých sa zúčastnilo rekordné množstvo voličov. Keď ich spočítajú, bude nasledovať prepočítavanie a súdne žaloby, ktoré už podal končiaci prezident Donald Trump.

Amerického prezidenta môžu voliť len americkí občania, ale ich voľba zasiahne celý svet. Hoci výsledkom si až do posledného rozhodnutia súdu nemôžeme byť istí, hovoriť o tom, čo tieto voľby prezrádzajú o najsilnejšej krajine sveta, sa dá už teraz.

To nie je silný mandát

Pozrime sa najprv na pozitíva. USA zostávajú silnou demokraciou. Účasť voličov bola vysoká, a to aj napriek fyzickým obmedzeniam, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu. Zdá sa, že volebný proces prebehol v súlade so zákonmi. Násilie, ktorého sa mnohí obávali, bolo minimálne. Súdy preverujú to, čo sa javí ako politicky motivované rozhodnutie americkej pošty sťažiť doručovanie volebných lístkov z oblasti, kde ľudia v prevažnej miere volia demokratov. Minulotýždňové vyhlásenie Donalda Trumpa, že voľby vyhral, berie vážne len málokto. A ani jeho výzvy na ukončenie sčítavania minimálne v tých štátoch, kde viedol, nikto nebral na vedomie.

No je tu aj znepokojujúci problém, že americký elektorát zostáva hlboko rozdelený. Vo viacerých štátoch získali obaja hlavní kandidáti takmer rovnaký počet hlasov. Nie je prekvapujúce, že tento stav pravdepodobne povedie k rozdelenej vláde. Ak sa nič vážne nestane, demokrati napokon získajú Biely dom a udržia si kontrolu v snemovni reprezentantov, kým republikáni si udržia väčšinu v senáte. Čo sa týka guvernérov a kongresov jednotlivých štátov, aj tie sú takmer rovnako rozdelené medzi dve strany. (Republikáni si udržali miernu väčšinu.)

Modrá vlna, ktorú očakávali demokrati, sa Spojenými štátmi neprehnala. Joe Biden získal o 4 až 5 miliónov viac hlasov ako Donald Trump, a to pri účasti 160 miliónov voličov. Ale republikáni si udržali senátne kreslá, o ktorých mnohí predpokladali, že ich získajú demokrati, ktorí v skutočnosti ešte aj stratili niekoľko kresiel v snemovni reprezentantov. To sa nedá považovať za silný mandát ani za politické preskupenie.

Relatívny úspech

Trumpovi sa v skutočnosti darilo nesmierne dobre, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie