Denník N

Vážne vážne rozhovory 

Atentátnik z Viedne na výreze z videa
Atentátnik z Viedne na výreze z videa

Terorizmus, vojna v Karabachu, americké voľby a covid už pôsobia ako filmová kulisa, za ktorou sa odohráva veľká dráma.

Autor je režisér

Je málo skutočných stretnutí, dlhé rozhovory v kaviarni sa nekonajú. Ešteže existuje e-mail, Skype, WhatsApp a iné. Obsiahnu Austráliu, Hawai, Španielsko, Nemecko, Taliansko. A potom večer slušná domáca knižnica.

Téma prvá. O mojom dávnom rozhovore v Jordánsku s bývalým mudžahedínom v Bosne.

– Prečo ideš strieľať, aký máš dôvod? – pýtal som sa.

– V dôsledku nespravodlivosti, – odpovedal.

Podobnosť s viedenským strelcom v bielom overale? Je mŕtvy, všetko je len o dohadoch. Ak viete, odkiaľ bol a koho teraz vyšetruje súd v Haagu, môže to dávať zvrátený, ale predsa len zmysel. Hovory bez konca o terorizme, lebo terorizmus nemá koniec.

Téma druhá. Na pozadí opadávania lístia zo stromov sa ukončila azerbajdžansko-arménska vojna. Covid, rúško a počty pľúcnych ventilácií prekryli nezrozumiteľné dôvody vojny, podobajúce sa na všetky kaukazské vojny – s tým rozdielom, že do bojov zasiahli aj prebytočné položky slovenskej vojenskej techniky. Napríklad muzeálna stíhačka, samozrejme, promptne zostrelená.

V 19. storočí minister zahraničných vecí Gorčakov úspešne naprával pohromu cárskej ríše po prehratej krymskej vojne, Rusko sa nahlas exponovalo v európskych problémoch a potichu expandovalo na Kaukaz a Stredný východ. Vtedy ani teraz nebol problém postaviť dva národy proti sebe. Ako vždy vyhral tretí. Tentoraz tam ani nemuseli byť ruskí básnici trpiaci duševnými mukami v kaukazských posádkach.

Téma tretia. Prezidentské voľby. Divadlá a kiná sú zatvorené, ale strhujúca dráma je to práve pre toto. Divadlo farieb, dramatického gesta, matematické prepočty výsledkov, menej už konflikt názorov a nakoniec tesné víťazstvo s možnou súdnou dohrou. Ak niekto nemal čas sledovať predvolebné televízne analýzy a hádky kandidátov, stačilo pozrieť si film VICE. Adam McKay nakrútil film o viceprezidentovi (Dick Cheyney) a jeho neobyčajnej kariére od úradníka po Číslo dva. Vo filme z roku 2018 je všetko: manipulácie, stiahnutie z televíznej obrazovky, súd – a všetko vyzerá ako naozaj, i keď je to svojím spôsobom drsná komédia. Akoby realitu týchto volieb inscenovali podľa filmového scenára.

Téma štvrtá. Samozrejme, hovory o covide, ktorý prestupuje všetko, ovplyvňuje voľby, spomaľuje ekonomiku, ale neovplyvňuje vývoz do Číny, dokonca aj plachá poznámka o kvalitách ironizovaného amerického prezidenta. V ich podtexte je nejasná obava, že témy dneška sú len filmovou kulisou, za ktorou sa odohráva vážne vážna dráma. Plus správy o jahniatkach z austrálskej farmy a iné, ale všetky naše deti (pozri zoznam krajín v úvode) sú našťastie zdravé.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie