Denník N

Korytnačky vs. Robert Fico

Predseda Smeru Robert Fico. Foto - TASR
Predseda Smeru Robert Fico. Foto – TASR

Keď si minulý týždeň bývalí kolegovia prišli po pestrú zmes nadutých konzumentov moci z čias vládnutia Roberta Fica, tento vyplašenec pohotovo zvolal tlačovku.

Autor je spisovateľ

Ten nemá kože na tvári, hovorievalo sa u nás najväčším a najbezočivejším luhárom. V časoch môjho detstva to bola spolu s kurióznou skomoleninou Sanovabič! importovanou späť do starej vlasti pensylvánskymi baníkmi, ktorí sa vrátili dožiť svoje mozoľnaté osudy domov, najšpinavšia nadávka, akú som slýchal. Ak boli tieto slová voči niekomu určené, znamenalo to, že podlosť dotyčného prekročila všetky tolerovateľné hranice. Dotyčný sa stal vyvrheľom, ku ktorému si v krčme nikto neprisadol, v kostole už vôbec nie, cez omšu smel postávať iba v prítmí za lavicami.

Keď si predminulý týždeň bývalí kolegovia prišli po pestrú zmes nadutých konzumentov moci z čias vládnutia Roberta Fica, tento vyplašenec pohotovo zvolal tlačovku. Stále platia protipandemické opatrenia, rúško ani inú masku nemal, horné dýchacie cesty si prekryl priesvitným štítom z plastu. Neviem, kto mu to poradil, neviem, čo na to hygienici, ale dobre urobil. Kto ho videl, dobre počúval a netrpí totálnou stratou pamäti, musel zbadať, že ten chlap, sanovabič, kože na tvári veru nemá.

Od istého času si s Robertom Ficom píšem. Prakticky odvtedy, čo sa stal premiérom. Občas som mu venoval komentár, občas otvorený list, občas smutnú spomienku. Dlho to bolo jednostranné, no zakaždým, keď som sa mu venoval, mi raz ten, raz onen príčinlivý čitateľ, zvyčajne nepodpísaný, venoval pozornosť a poslal mi mail, či aspoň anonymný odkaz. Na úvod nezabudol podotknúť, že taký odpad, ako je Enko a predtým Smečko, síce nečíta, ale považuje ma za dementného úchyla, ktorý je posadnutý Ficom. Svojim blízkym som o tejto korešpondencii nehovoril. Začali by sa vo svojich izbách zamykať, keby sa dozvedeli, čoho všetkého som schopný.

Veľmi ma vtedy zaujímalo, kto tento druh špinavej roboty môže za svojho predsedu robiť. Nebol som zvedavý na mená, skôr na typ osobnosti, jej motiváciu. Ak jestvovalo zadanie, kto v strane Smer, či nebodaj na úrade vlády mechanizmus znechucovania, zastrašovania a diskreditovania evidentne odkukaný ešte z čias ŠtB, ktorá sa to naučila od KGB, riadil. Dnes, keď vidím vystupovať omladinu Smeru a počujem jej spôsob argumentácie, som k identifikácii svojich dopisovateľov o čosi bližšie.

Odkedy Robert Fico nie je pri moci, tento typ pošty mi chodiť prestal. Zato asi pred mesiacom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie