Denník N

Kampaň pred sčítaním ľudu môže byť prvou spoločnou akciou maďarských strán

V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto - TASR
V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto – TASR

Budúcoročné sčítanie ľudu považujú maďarskí politici a aj aktivisti za najdôležitejšiu udalosť roka a spustili celospoločenskú kampaň, aby zvyšovali pomer ľudí hlásiacich sa k maďarskej národnosti.

Sčítanie ľudu sa uskutoční na Slovensku vo februári a marci budúceho roka a bude prebiehať hlavne elektronicky. Do domácností teda nebudú chodiť sčítací komisári, ale dotazníky budeme vyplňovať online.

Novinkou bude aj to, že pribudne otázka o druhej národnosti. Okrem tradičnej otázky „aká je vaša národnosť?“ budú môcť respondenti odpovedať aj na otázku, či sa hlásia aj k inej národnosti.

Maďarské mimovládne organizácie, cirkvi a politické strany spustili v stredu kampaň s cieľom, aby sa čím viac obyvateľov prihlásilo k maďarskej národnosti. Ich hlavným sloganom je: „Byť Maďarom je prirodzená hodnota, ktorú treba zachovať.“

Kampaň prichádza v situácii, keď otázka o inej národnosti vyvoláva obavy hlavne u niektorých príslušníkov maďarskej národnosti, keďže zatiaľ neexistuje presná metodika vyhodnocovania údajov. Teoreticky sa môže stať, že konečný počet obyvateľov hlásiacich sa k menšinám bude pre zaradenie novej otázky nižší, aj keď to viacerí odborníci za pravdepodobné nepovažujú.

Zapájajú sa mimovládky i politici

Za kampaňou stojí predovšetkým Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, ktorý zastrešuje viaceré maďarské mimovládky pôsobiace na Slovensku. Jeho hovorca Géza Tokár na online tlačovke v stredu potvrdil, že kampaň podporujú veľké maďarské kultúrne a spoločenské organizácie ako Csemadok, Spolok maďarských pedagógov, Fórum inštitút pre výskum menšín a iné, ale zapájajú sa aj politické strany.

Prípravy prebiehajú od mája, ide teda o prvý spoločný projekt politických strán po neúspešných februárových voľbách. Maďarské strany zostali mimo parlamentu a v uplynulých mesiacoch prebiehajú rokovania o ich spájaní. Na konferencii, ktorú organizoval Fórum inštitút pre výskum menšín o sčítaní ľudu ešte v októbri, sa zúčastnili predstavitelia všetkých troch strán, teda SMK, Mosta-Híd a Spolupatričnosti.

Sčítanie ľudu môže byť pre maďarskú menšinu kľúčové,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie