Denník N

Matematik Kollár: Povedal by som, že sme za vrcholom, ale čo bude ďalej, vôbec nie je jasné

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Mnohé krajiny dokázali dočasne znížiť počet infikovaných, no po čase im krivka znova narástla. Byť za vrcholom teda neznamená definitívne víťazstvo, vraví vedec z UK.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako hodnotí matematik druhé kolo plošného testovania;
  • ako sme na tom v porovnaní s Českom;
  • či sme testovaním získali nejaký čas a ako ho využiť;
  • v čom sme mohli byť vďaka testovaniu prví na svete a prečo nie sme.

Premiér v nedeľu povedal, po plošných testovaniach je o 55 percent menej infikovaných ľudí v spoločnosti. Zodpovedá to reálnemu vývoju infekcie?

Toto je hypotéza, nie fakt. Takéto číslo nehovorí o výsledku testovania, ale o tom, ako sa mení celková situácia. Nevieme oddeliť efekt opatrení a efekt testovania. Už dva týždne upozorňujeme, že hlavne opatrenia, ktoré platili od 15. októbra a výrazne znížili pohyb ľudí, budú mať veľký vplyv. Podobne silné opatrenia v Českej republike zvrátili oveľa horší stav epidémie. Naše čísla sa zlepšili a rozhodne k tomu prispeli opatrenia aj testovanie, ale či to bolo 50:50, nevieme povedať.

Ako sme na tom v porovnaní s Českou republikou, ktorá bola v horšej situácii a nemala plošné testovanie?

V Česku zvrátili situáciu, ktorá vyzerala veľmi zle. Ich obavy boli oprávnené, ale ukázalo sa, že prijaté obmedzenia dokázali zastaviť šírenie. Momentálne sú za vrcholom krivky počtu aktívnych prípadov a situácia sa začala zlepšovať. Aj oni však už začínajú testovať antigénovými testami v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb. Antigénové testy sú veľmi efektívne, ak sú použité na správnych miestach.

Je vývoj v okolitých krajinách dôkazom, že opatrenia fungujú a nerobíme ich zbytočne?

Áno a buďme radi. Sám by som bol veľmi nešťastný, keby sme sa obmedzovali bez efektu. Testovanie je veľmi užitočný nástroj, ale bez zníženia kontaktov a mobility nám nepostačí.

V akej časti druhej vlny sa nachádzame?

Nevieme.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Príroda

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie