Denník N

Nalomené väzy hnusoby? Nebuďme si takí istí, dáta sú po plošnom testovaní nespoľahlivé (+grafy)

Šírenie nákazy môže zrýchliť falošný pocit, že všetci boli pretestovaní a vonku sa už nepohybujú nositelia nákazy. Pri menšej ostražitosti môže plošné testovanie v najhoršom scenári mať na vývoj epidémie aj opačný než želaný efekt.

Posledné dni veľa počúvame o zlepšovaní epidemiologickej situácie na Slovensku. PCR testovanie nepochybne ukazuje menej pozitívnych.

Premiér Igor Matovič hovorí, že sme plošným testovaním korone nalomili väzy a zlomili krivku, o zalomenej krivke hovorí aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO). Je tu však jeden problém – oficiálne štatistiky o koronavíruse sa robia len z PCR testovania.

Aktuálne čísla z PCR testovania sú však pre plošné testovanie nespoľahlivé, respektíve, nemožno ich systematicky porovnávať s iným časovým obdobím. Plošné testovanie totižto ovplyvnilo vzťah ľudí k PCR testovaniu, hoci s určitosťou nevieme povedať ako.

Môžeme sa iba domnievať, že veľká časť pozitívne testovaných v plošnom testovaní (spolu vyše 57-tisíc pozitívnych za všetky kolá aj s pilotom) nešla na PCR test. To znamená, že nik nehľadá ani ich kontakty – ľudí, ktorí sa plošného testovania zúčastniť nemuseli, respektíve mohli mať falošne negatívny výsledok.

Oficiálne štatistiky aj zostanú nespoľahlivé, dokým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie