Denník N

Nasadenie vojenskej polície na protestoch je zatiaľ v rovine nápadu. Obávajú sa radikálov, ktorí sa prídu pobiť

Vojenskí policajti majú výcvik aj na zasahovanie proti násilným demonštrantom. Foto - TASR
Vojenskí policajti majú výcvik aj na zasahovanie proti násilným demonštrantom. Foto – TASR

Vojenská polícia pomáhala aj pri hokejových majstrovstvách sveta, hovorí Naď. O tom, či ju povolajú na protesty sa ešte nerozhodlo. Tému by ľahko mohli zneužiť populisti.

Stačilo krátke vyjadrenie ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) k chystaným protestom a kotlebovci s dezinfoscénou mohli na Facebooku rozšíriť jednoduchý príbeh: vláda sa vraj ľuďom vyhráža, že na nich zavolá vojenskú políciu.

Naď v stredu povedal, že sa ho minister vnútra Roman Mikulec (takisto OĽaNO) pýtal, či by armáda vedela pomôcť so „zachovaním verejného poriadku“ počas nepovolených protestov, ktoré sú plánované na 17. novembra.

„Mali sme debatu na rokovaní vlády s ministrom vnútra, ktorý sa pýtal, či by vojenská polícia bola ochotná pomôcť. Ústava to umožňuje,“ povedal Naď.

Povolanie vojenských policajtov je však len jedna z možností, o ktorej sa debatovalo. Ministerstvo vnútra hovorí, že nateraz počíta len so svojimi poriadkovými jednotkami. Definitívne rozhodnutie padne až tesne pred samotnými protestmi.

„Polícia má dostatočné sily a prostriedky na zabezpečenie verejného poriadku počas verejného zhromaždenia. Je pripravený postačujúci počet policajtov aj techniky. Oceňujeme iniciatívu ozbrojených síl v prípade potreby poskytnúť vojenskú políciu na plnenie asistenčných úloh,“ odpovedala hovorkyňa Barbara Túrosová.

Aj počas hokeja

Na ministerstve vnútra si pravdepodobne uvedomujú aj nepríjemný symbolický rozmer, ktorý by nasadenie vojakov počas výročia Nežnej revolúcie malo – hoci by boli k dispozícii len ako výpomoc pre štátnu políciu.

Minister obrany Naď zdôrazňuje, že pokiaľ by ich aj požiadali o asistenciu, nebolo by to nič mimoriadne. Armáda a vojenská polícia mali naposledy stovky príslušníkov v uliciach počas hokejových majstrovstiev v roku 2019.

„Asistenčné úlohy plnili počas rôznych zápasov, prípadne keď bolo treba posilniť bezpečnosť na letiskách alebo staniciach. Vojakov vyčleňovali pre potreby polície úplne bežne aj za minulých vlád, hoci to teraz niekto populisticky zneužíva,“ hovorí Naď.

Slovensko pritom patrí ku krajinám, ktoré majú najviac policajtov v prepočte na tisíc obyvateľov (oficiálne ich je zhruba 22-tisíc).

Varovanie od výtržníkov

Podľa informácií Denníka N stoja za úvahami o povolaní vojenskej polície obavy, že na demonštrácie môžu prísť namotivovaní radikáli, ktorí sa budú chcieť len pobiť.

„Sú k dispozícii spravodajské informácie, že môže prísť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie